Hamvaiból feltámadott

iho   ·   2013.08.20. 19:00
00

A sorozatot egyébként is többször leírták már, ám a Jendrassik-rotyogást még mindig hallani a sínek mentén. A vasútbarátok nagy örömére fürdősvonatot húz a Púpos 2013 nyarán is – igaz, csak Győrtől Fehérvárig, és nagy meglepetésre a kiégett 201-est is talpra állították.

A frissen helyreállított gépet Erdős Ádám fotózta Hatvanban

A mozdony története a 2010. április 19-i balesetre vezethető vissza. A nagy port kavart siklás (egy halberstadti személykocsi kerékabroncsából tört le egy darab) után az akkor Ferencvárosba kihelyezett M40 201 pályaszámú mozdony húzta a segélyszerelvényt. Később a mentőt is menteni kellett, a fődinamóban keletkezett tűz miatt a gép szolgálatképtelenné vált. Jó ideig alkatrészbányaként szolgált Hatvan még működő Púposaihoz, selejtezése az általános vélekedés szerint csak napok, hónapok kérdése volt.

Úgy tűnik azonban, hogy a Púposoktól nem lehet olyan könnyen megszabadulni: a mozdonyt helyreállították, a megsérült fődinamót Békéscsabán javították ki, a 201-es nemrég a futópróbáján is átesett. Most már csak feladat kellene neki: lehet, hogy Lehel Púpja (a jászberényi kiszolgálómenet mozdonyát hívták így) újjáéled?

Kapcsolódó hírek