Harminc százalékkal visszaesett a személyautó-gyártás Csehországban

MTI/iho   ·   2020.08.24. 12:15
00_skoda-gyar

Nem megy a Škoda, de más sem: július végéig 586 ezer 333 személygépkocsit gyártottak az idén Csehországban, éves összehasonlításban ez 29,7 százalékos csökkenést jelent.

A legnagyobb cseh autógyár, a Škoda Auto 390 ezer 933 autót gyártott, 23,7 százalékkal kevesebbet, mint a tavalyi év első hét hónapjában. Az egész idei évben az autóipari szövetség minimálisan 20 százalékos termeléscsökkenéssel számol. A várakozások szerint az őszi hónapok kedvezőbbek lesznek ugyan, de a koronavírus-járvány okozta tavaszi kiesést már nem lehet pótolni.

A Škoda mellett a TPCA autógyár is a szokásos augusztusról júliusra előrehozta a nyári szabadságokat, hogy ezzel is enyhítse a helyzetet. A francia–japán TPCA július végéig 80 ezer 660 kiskocsit gyártott, negyven százalékkal kevesebbet mint a múlt év azonos időszakában. A dél-koreai Hyundai 114 ezer 740 autóval harminckilenc százalékos termeléscsökkenést könyvelt el.

Bohdan Wojnar, az autóipari szövetség elnöke szerint már feltétlenül szükség lenne az állam újabb segítségére, beavatkozására, mert az autógyárak csökkentett termelése negatív hatást gyakorol az egész cseh iparra.

„Bízom abban, hogy a kormány meghosszabítja a munkahelyek megtartására irányuló és eredetileg augusztus végéig meghirdetett Antivírus programot és új intézkedéseket is foganatosít a cseh ipari cégek versenyképességének megőrzése érdekében” – mondta az elnök.

A csehországi autóbuszgyártás az első hét hónap alatt nyolc százalékkal 2728 legyártott járműre esett vissza. A korábban nagyon népszerű Jawa motorkerékpárokból az idén csak 278-at állítottak elő, ami éves összehasonlításban 69,9 százalékos visszaesés.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek