Három nap alatt három Púpost fogyasztott el a Tisza-tó sebes

Vörös Attila   ·   2023.05.24. 18:00
0298_DSCF8527_230524_

A 224-es gép maradt szerdára, miután a 114-es és a 235-ös sem bírta a strapát. A mai Púpos már az odautat sem tudta teljesíteni...

Az év egyik legjobb fotótémája, hogy a Tisza-tavi turizmust kiszolgáló Tisza-tó sebesvonat vontatását idén Púposra bízták. A vonaton Hatvanban van a gépcsere, így a Csörgő-hiányra adott tavalyi mentőötlet – azaz, hogy remot Dácsiával húzzák a szerelvényt – szóba sem jöhetett, százzal azért illik menni a 80-as vonal forgalmában. Nem kis meglepetésre az első hétvégéken a MÁV Rail Tours 114-es Púposa továbbította a vonatot, majd május 19-e óta is vele terveztek a már mindennapos üzemben. A gép azonban fekve maradt, néhány napos kiesésével kell számolni.

A 114-es május 13-án Poroszló és Tiszafüred között (fotók: Vörös Attila)

A Startnak is van két Púposa Hatvanban, bár egyik állapotáról sem zengtek ódákat a szakik. Kedden mégis a 235-öst vetették be, de a mozdony nem hálálta meg, hogy hónapok óta nem volt beröffentve, szerdára új gépet kellett keresni.

Hatvan 224-es Púposáról sem sok jót hallani mostanában, állítólag elég gyenge gép, nem hiába nem is vele tervezik a Tisza-tó sebesvonat továbbítását. Jobb híján szerdán mégis rá került a sor.

A megérzés helyes volt: fotózzuk le minél előbb, minél közelebb Hatvanhoz, ha fekve maradna a 224! A képen Ludason robog át a sebesvonat

A szerdai Tisza-tó sebes eleve jelentős, húszperces késéssel indult a Keletiből a szokásos rákoscsabai sorompómizéria okozta káosz következtében. A négy kocsit Hatvanig a 264-es Fecske Szili húzta, itt cserélték le az öreg M40-esre a vonóerőt.

Baghoz közelít még Fecskével a sebes

A Púpos Ludason még szépen muzsikált, jól ment, szép hangja volt, hangulatos füsthatás is kísérte az elhaladtát. Füzesabonyba azonban már csak beevickélt, majd beteget jelentett. Itt a járat késése már majdnem félórásra nőtt. A vonatot szerencsére nem mondták le (már volt ilyenre is példa), hanem előfogatnak a Füzesabonyban pihenő 185-ös gépet sorozták rá. Mire a szembevonat is megérkezett, a sebes már a következő személyvonat idejében volt – így Füzesabonytól Balmazújvárosig annak a menetvonalán közlekedett. A nyári szezonban egyáltalán nem biztos, hogy lesz alkalmas Csörgő Füzesabonyban, hiszen a balatoni forgalom kiszolgálása miatt sok M41-est (418) szoktak a keleti országrészből ideiglenesen nyugatra irányítani.

Mivel a személyvonat eredeti szerelvénye Balmazújvárosból fordult volna vissza, a Bzmot plusz mellék összeállítást is magával vitte az egyre csak növő sebesvonati szerelvény. Ez egyébként egy egész jó kompromisszumos megoldás lett, kár, hogy a sebes utasainak a késése már egy órára nőtt közben. De legalább senkit sem hagytak a peronon, vagy szorították Bézébe.

Csörgő plusz Púpos plusz négy kocsi plusz Bézé-szerelvény

A sebesvonat délután rendes időben indult el Balmazújvárosból; a Púpost vélhetően azért vitték el odáig, mert így jut el a legegyszerűbben Hatvanba, ahol a fűtőházi, az M40-es sorozat javításában jártas szakiknak lesz alkalma kitalálni a csütörtöki menet vonógépét. Hátha a 114-es meggyógyul reggelig!

A hortobágyi pusztában robog a sebesvonat

Nyitóképünkön Tiszafüred állomás után folytatja útját Balmazújvárosba a sebesvonat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek