Háromszáz új jegyautomatát telepít a BKK

MTI   ·   2013.01.31. 10:54
Az automaták beszerzésére és üzemeltetésére a BKK nyílt közbeszerzési eljárást írt ki, miután a Fővárosi Közgyűlés támogatta az erről szóló javaslatot. A központ közleményében hangsúlyozta, a most kétszáz darabos hálózat műszakilag idejétmúlt, és gyakran meghibásodik, ezért funkcióját nem tudja ellátni. Emellett probléma, hogy a gépek felújítása aránytalanul drága lenne, csak érmével működnek és döntő többségük csak vonaljegyet ad ki. Az új készülékek ezzel szemben nemcsak jegyeket, hanem bérleteket is árusítanak majd, bankkártyával, fém- és papírpénzzel is lehet majd fizetni. A külsejében is modern automaták érintőképernyős kijelzőt kapnak, menürendszerük pedig több nyelven is elérhető lesz. Mivel a mostaninál erősebb, masszívabb kialakításúak lesznek, a BKK tervei szerint a rendelkezésre állás is sokkal jobb lesz: a jegykiadóban lévő pénzt, illetve a gép egyéb alkatrészeit vandálbiztos burkolat védi majd, hasonlóan a bankautomatákhoz.

A biztonsági kamerával is felszerelt automaták informatikai hálózatba kapcsolva működnek majd, így a BKK tudni fogja, hogy melyik hibásodott meg, mivel a rendszer hibaüzenetet küld a központnak, de naprakész részletes statisztikát is készít a vásárlásokról.

A jegykiadó automatákból eleinte csak papíralapú jegyeket lehet majd vásárolni, de az elektronikus jegyrendszer további ütemeinek indulásakor a berendezések modulcserével és szoftverfrissítéssel átállíthatók kártyakibocsátásra és egyenlegfeltöltésre is. Az automaták megtalálhatóak lesznek minden metró- és sok HÉV-állomásnál, valamint a város összes fontos közlekedési csomópontján.

A közbeszerzési eljárás nyertesével 2013 első felében szerződhet a BKK. A kiírást itt elolvashatják.

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.