Hat halott a szél okozta dán vasúti szerencsétlenségben

iho.hu   ·   2019.01.02. 14:02
dan-hid-baleset-400

Szerda reggel fél nyolc után öt perccel a Sjælland-szigetről a Fyn-szigetre a Storebælt-hídon át közlekedő tehervonat szállítmányát megrongálta a viharos szél, ami korábban már több balesetet is okozott a híd közúti részén, emiatt a híd a közúti forgalom elől le volt zárva.

A szerencsétlenül járt motorvonat (forrás: ktvz.com)

A DB Cargo sörösrekeszeket szállító félpótkocsikkal megrakott, nyugat felé tartó zsebeskocsis vonata pont azelőtt haladt át a hídon, hogy a szembejövő, Odenséből Koppenhágába közlekedő személyvonat áthaladt volna rajta. A viharos szél letépte a félpótkocsik ponyváit, egyes beszámolók szerint egy komplett félpótkocsit is, aminek nekiment a két négykocsis egységből álló villamos-motorvonat. Mindez még sötétben történt és a részletek egyelőre nem teljesen világosak.

A megsérült rakományú tehervonat (fotó: Michael Bager/Ritzau Scanpix)

A szerelvény utasainak elmondása szerint egy nagy csattanást hallottak, majd a vonat hirtelen megállt és berobbantak az ablakok, amitől az ott ülők a földre estek. Mások a székek alatt kerestek menedéket. A vonaton százharminegy utas és három fő személyzet tartózkodott, a hírek szerint közülük hatan vesztették életüket, tizenhatan pedig megsebesültek, leginkább az első kocsiban ülök közül, aminek a rakomány felsértette az oldalát. A tehervonat csak a szigetre érve állt meg.

A baleset miatt lezárták a híd vasúti részét is, a mentéshez helikopterek is érkeztek. A mentőegységek jelenleg a vonatok rekedt utasokat próbálják kiszabadítani, miután a rossz időjárás által akadályoztatva elérték a helyszínt. A vasúti forgalom bizonytalan ideig szünetel, a közúti híd egyik oldalán óránként legfeljebb ötven kilométeres sebességgel elindulhatott a forgalom.

A Storebælt-híd közúti függőhídja a levegőből, keletről nyugatra nézve. A vasút a háttérben lévő szigetig alagútban, onnan Fyn-szigetre lábashídon halad (fotó: storabaelt.dk)

A Storebælt-hidat (más néven: Nagy-Bælt-hidat) 1997-ben adták át a vasúti közlekedésre, a közúti közlekedés számára a világ második legnagyobb, 6611 méter hosszú függőhadját egy évvel később. A két szigetet elválasztó szoros alatt a vasútvonal a Sjælland-sziget és a Sprogø-sziget között alagútban, majd onnan tovább a Fyn-szigetig lábakon álló hídon a közúti híd mellett halad, ahol a baleset is történt. A Storebælt-hídon naponta több tízezer gépjármű kel át, itt vezet a Németországból Svédország felé vezető vasúti fővonal is.

A Storebælt-híd elhelyezkedése a Google térképén szemléltetve

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek