Határon átívelő bicikliút épült

MTI   ·   2015.12.25. 09:06

Az Európai Unió pályázati támogatásából kerékpárút épült a Túr folyó árvízvédelmi töltésén Magosliget és a romániai Túrterebes között - tájékoztattak a projektet közösen megvalósító magyar és román cégek.

Az idegenforgalmi és közlekedési célokat szolgáló beruházás a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósult meg, több mint ötmillió euró, jelenlegi árfolyamon 1,6 milliárd forintból.

A magyar oldalon közel 2,5, míg a román oldalon csaknem 2,6 millió eurót használtak fel a 36,13 kilométer hosszú kerékpárút építésére, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kishódoson létrehoztak egy információs központot, illetve a Túr gátjának rendben tartására vásároltak egy rézsűkaszáló-gépet. A projekt költségeihez a Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) több mint 4,3 millió euróval járult hozzá.

A beruházáshoz a saját forrást a projektvezető romániai Szatmár Megyei Tanács, valamint a fejlesztésben részt vett kolozsvári Tisza-Szamos Vízgazdálkodási Hivatal és a szatmárnémeti Erdélyi Kárpát Egyesület, illetve a nyíregyházi Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság biztosította.

A Túr töltésének koronáján kialakított út lehetőséget teremt további közös idegenforgalmi fejlesztésre, valamint biztosítja a határ két oldalán a lakosság kapcsolatát is.

A kerékpáros turisták megismerkedhetnek a Túr térségének szinte még érintetlen természeti szépségével. A koronaburkolat mellett kialakított pihenőhelyeknél elhelyezett tájékoztató táblák is segítik útba igazításukat, a kishódosi információs központban pedig a magyar-román határ két oldalán lévő idegenforgalmi nevezetességekről tudhatnak meg mindent.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Kapcsolódó hírek