Hatvanhárom új Griffint vásárol a PKP InterCity

Korcsmáros Gábor   ·   2024.01.23. 12:00
NG

A villamos mozdonyok maximális sebessége 200 kilométer/óra. 

Nagymegrendelést kapott a lengyel Newag járműgyártó az állami PKP Intercity vasúttársaságtól. Hatvanhárom többáramnemű Griffin típusú villamos mozdonyt vesz a lengyel vasúttársaság, a mozdonyok maximális sebessége 200 kilométer per óra. Opcionálisan még további harminckét mozdonyt hívhat le a PKP Intercity. A szerződés értéke 2,3 milliárd zlotyi, azaz több mint 202 milliárd forint,  ötéves szervizelést is tartalmaz. 

A Newag volt az egyetlen induló a közbeszerzési pályázaton. Rövid időn belül ez már a második nagyobb megrendelés, amelyet az új Griffin mozdonyokra nyert el a gyártó. Az első két mozdonyt két éven belül kell leszállítani, az összes példány pedig hatvan hónapon belül kerül a megrendelőhöz. A mozdonyok 3 kV DC, 15 kV AC és 25 kV AC feszültségrendszer alatt közlekedhetnek, összesen hat országban. Lengyelországon kívül Csehországban, Szlovákiában, Németországban, Ausztriában és hazánkban is. Mindegyik járműbe gyárilag beszerelik az ETCS második generációs vonatbefolyásoló rendszer fedélzeti részét.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek