Havazás: egyelőre csak közúton nehéz közlekedni

MTI/iho   ·   2015.01.25. 09:43
janho0

A felhők a legfrissebb előrejelzések szerint „elfogynak”, mire az Alföldre érnek, a Dunától nyugatra viszont nem egyszerű a helyzet.

Nincs fennakadás a fővárosi közösségi közlekedésben

Az utakat folyamatosan síkosságmentesítik Budapesten. A csapadék megérkezésekor a társaság 92 téli célgéppel azonnal megkezdte az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalhálózat síkosságmentesítését. Ennek eredményeként vasárnap üzemkezdettől a közösségi közlekedésben nincs fennakadás – olvasható a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az FKF kéri az ingatlantulajdonosokat, hogy ahol szükséges, takarítsák le a havat a járdákról a balesetek elkerülése érdekében.

Győr-Moson-Sopron megye: elzárt település nincs, de több helyen korlátozták a forgalmat

Győr-Moson-Sopron megyében nincs elzárt település, de a hóátfúvások miatt több helyen korlátozta a forgalmat a rendőrség. Vasárnap reggel árokba csúszott vagy az úttesten keresztbe fordult járművekhez hívták a katasztrófavédelem munkatársait; a balesetekben senki sem sérült meg – tájékoztatta az MTI-t a megyei igazgatóság szóvivője. Ruskáné Takács Anita közlése szerint Mosonszolnok és Levél között a 8505-ös úton egy kisteherautó fordult keresztbe, a 86-os úton Bősárkánynál egy kisbusz hajtott árokba. Csikvánd és Malomsok között egy helyközi autóbusz akadt el. A szóvivő hozzátette: jelenleg a 86-os úton, Mosonudvar és Mosonmagyaróvár között mentenek az úton keresztbe fordult nyerges vontatót.

– Elzárt település nincs a megyében, de a rendőrség több forgalomkorlátozást vezetett be a hóátfúvások miatt – közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Takács József elmondta, hogy a 86-os úton Mosonmagyaróvár és Jánossomorja között a forgalmat az M1-es autópályára és az 1-es útra terelik. Az 1-es úton Gönyű térségében a Győr felől Komárom felé tartókat szintén az autópályára terelik.

Komárom-Esztergom megye: kamion zárja el az 1-es utat

Keresztbe fordult egy kamion az 1-es főút 93-as kilométerénél, Komárom és Ács között, a jármű a teljes útpályát elzárja – közölte a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság. A sajtószolgálat tájékoztatása szerint nem járható a 13-as főút Komárom és az M1-es autópálya felhajtója közötti szakasza, ott egy személyautó fordult keresztbe, a jármű műszaki mentése folyamatban van.

A jelenlegi helyzet, ahogy az Országos Meteorológiai Szolgálat látja

Hóátfúvás nehezíti a közlekedést a 13-as főúton, az autópálya-felhajtó és Kisbér között, valamint a Tatabánya és Környe közötti úton. Nehezen járható a főút a 7-es és a 8-as kilométer között.

Veszprém megye: Pápán és környékén több út járhatatlan

Pápán és környékén a viharos erejű szél hótorlaszokat emelt, több alsóbbrendű út járhatatlanná vált, de elzárt település nincs – tájékoztatta a Veszprém megyei katasztrófavédelem hivatalvezetője vasárnap reggel az MTI-t. A megyében további havazás várható. Szolgainé Soós Gabriella elmondta, Pápa és Csót között két, menetrend szerint közlekedő autóbusz akadt el, az utasokat már továbbszállították, a járműveket két erőgéppel vontatják el. Tüskevárnál, a 8-as úton két kisbusz, Zalahaláp és Nyirád között egy kisbusz akadt el – közölte a hivatalvezető.

A megyében narancssárga riasztás van érvényben, miután ismétlődő havazás várható. A hóréteg vastagsága a magasabban fekvő területeken meghaladhatja az 5 centimétert, ezért arra kérik az utazni szándékozókat, hogy indulás előtt tájékozódjanak a katasztrófavédelem honlapjáról – közölte Szolgainé Soós Gabriella.

Közútkezelő: a Dunántúlon több helyen nehéz közlekedni

A Dunántúlon a hófúvás veszélye miatt már három megyében narancssárga, vagyis másodfokú riasztások vannak érvényben. A legtöbb hó Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyében hullott. Több helyen – főleg Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Komárom-Esztergom megyében – kisebb-nagyobb hóátfúvásos szakaszok alakultak ki, így vasárnap hajnalban le kellett zárni a Bakonygyepes és Noszlop közötti négyszámjegyű mellékutat, de elzárt település nincs az országban. Több száz munkagép, folyamatos rotációban dolgozik.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a Dunántúlon a hajnali, reggeli órákban több helyen előfordult, hogy járművek árokba csúsztak. Fejér megyében, a Velence és Pusztaszabolcs közötti úton egy sószóró autó, a Veszprém megyei Csóton egy menetrend szerinti autóbusz csúszott árokba; a balesetekben nem sérült meg senki.

Az Útinform vasárnap reggeli összesítése szerint a Dunántúlon, valamint Pest és Bács-Kiskun megyében esik vagy szállingózik a hó, keleten esik vagy szemerkél az eső. Ajka környékén már 10 centiméteri körüli a hóréteg. Az autópályák burkolata mindenhol vizes, sónedves, az M1-es komáromi és lébényi szakasza egyelőre latyakos. Az autósokat arra kérik, hogy aki útnak indul, csak a téli útviszonyokra megfelelően felkészített gépjárművekkel közlekedjen.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott vasárnap éjfélig szóló veszélyjelzése szerint Veszprém, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében a havazás miatt elsőfokú, a hófúvás miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy és Tolna megyére a havazás és a hófúvás miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Csak a havazás miatt Bács-Kiskun és Pest megyére, valamint Budapestre is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést. A viharos szél miatt Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Vasút: béke van

A MÁV és a GYSEV vonalain egyelőre nem okoz gondot a havazás, ha gonoszak akarnánk lenni, akkor azt „mondanánk”, csak a szokásos késéseket lehet tapasztalni. Mindenesetre tény, a lehullott hó miatt egyelőre nem késnek a szerelvények, legalábbis a Mávinform nem adott ki ilyen jellegű tájékoztatást.

Friss vasúti térkép hazánkról: itt-ott van egy kis „sárgaság,” de nem az időjárás miatt

Nyitóképünket a kisalfold.hu-ról vettük át. Ma, vasárnap reggel háromnegyed hétkor készült, az 1-es főúton Öttevény és Kimle között.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek