Havazott, havazik, és még havazhat is

MTI/iho   ·   2015.01.30. 08:28
jsnow0
Folyamatosan takarítják a budapesti főutakat az FKF munkagépei

Budapesten az éjjel mintegy 5 centiméter friss hó esett, a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF) munkagépei folyamatosan takarítják a havat és síkosságmentesítik az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi útvonalhálózatot – közölte a társaság pénteken reggel az MTI-vel. Közleményük szerint a mellékutak havasak, takarításukat csak a havazás megszűnése után, a főutak rendbetételét követően tudják megkezdeni. A társaság arra kéri az autósokat, hogy nyári gumival szerelt gépkocsival a fővárosban se induljanak útnak, az ingatlantulajdonosokat pedig arra, hogy takarítsák el a havat a járdákról a gyalogos balesetek megelőzése érdekében. Az FKF a téli időjárás miatt hómunkásokat vesz fel, a 6–14 óráig tartó munkavégzésért nettó 3350 forintot fizet. Jelentkezni a kerületi szolgáltatási csoportoknál lehet.

Hó és eső miatt is adtak ki figyelmeztetéseket

Viharos szél, havazás, hófúvás és a sok eső miatt is több megyére adott ki figyelmeztetéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A vasút még bírja, jelentős késés egyelőre nincs. A felvételek Rákospalota-Újpesten készültek. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: MTI/Máthé Zoltán)

Az MTI-hez péntek reggel eljuttatott veszélyjelzés szerint Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére a viharos szél miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy és Vas megyére a havazás miatt, Veszprém megyére a havazás és a hófúvás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Nógrád, Vas, Veszprém és Zala megyére a várható jelentős mennyiségű eső miatt ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken a nap folyamán több mint 20 milliméternyi eső hullhat. Az Alföldön késő délelőttől többfelé viharossá fokozódik a szél. Ezzel együtt délelőttre a csapadék a legtöbb helyen esőbe vált át, inkább csak az Északi-középhegység vidékén lehet továbbra is kisebb havazás, havas eső. Kora délutántól először az Alpokalján és a Bakonyban, majd fokozatosan a Dunántúl többi részén is egyre inkább megint havas eső, hó hullhat. Délután a Dunántúl északnyugati megyéiben és a Bakonyban képződhet viszonylag rövid idő alatt több centiméteres, vizes hóréteg, estétől már inkább a Bakonytól keletre lévő hegyvidéki területeken eshet több centiméternyi (szintén vizes) hó. A fővárosban késő estétől valószínű újra havazás. Délutántól a Bakonyban az északnyugatira forduló szél kisebb hófúvást okozhat.

Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet plusz 3–11 Celsius-fok között valószínű, a 10 fok közeli hőmérséklet Baranya megye déli, valamint az Alföld déli és keleti felén lehet. Északnyugaton lesz a hidegebb, ott délután tovább csökken a hőmérséklet. Késő estére a Dunántúlon jobbára 0 fok körüli, másutt 3-8 fok közötti értékekre lehet számítani.

OKF: elakadt járművek és balesetek miatt riasztották a tűzoltókat

Több mint nyolcvan esethez kérték a tűzoltók segítségét a csütörtökön kezdődött havazással összefüggésben, általában árokba csúszó, az úton keresztbeforduló, elakadó járművekhez, valamint koccanásos balesetekhez riasztották a tűzoltókat – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője péntek reggel az MTI-vel.

Hajdu Márton elmondta, hogy a legtöbb riasztást Veszprém és Fejér megyében, valamint a fővárosában kapták. Leginkább elakadt teherjárművek akadályozták a forgalmat. Veszprém megyében egy felfelé haladó tehergépkocsinak épp az emelkedő tetején fogyott ki az üzemanyaga, emiatt mintegy harminc teherjármű torlódott fel. Veszprém megyében átmenetileg forgalomkorlátozást is bevezettek a 7,5 tonna feletti járművekre a 8-as, a 82-es és a 83-as úton.
Emellett a 8-as út Fejér megyei szakaszán is történtek balesetek, a M7-es autópályán pedig Szabadbattyán térségében fordult keresztbe egy teherautó.

– Az OKF-nél öt személyi sérülést jelentettek – mondta Hajdu Márton.

Több kamion elakadt Piliscsaba és Katalinpuszta környékén

Éjszaka 6–10 centiméternyi hó hullott Szentendre, Vác, Tárnok, valamint Piliscsaba és Katalinpuszta térségében, utóbbi két helyen a sózás ellenére sorra akadtak el a kamionok – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

Pécsi Norbert Sándor elmondta, hogy Pest megyében folyamatosan dolgoznak munkagépeik, ennek ellenére a szentendrei, a váci és a tárnoki mérnökség területén a fő- és mellékutakon is téliesebb útviszonyokra kell számítani. Ezekben a térségekben mintegy 10 centiméternyi, magas víztartalmú, tapadó hó hullott, ezért jelenleg is több mint harminc munkagép végez hóeltakarítást, síkosságmentesítést.

Az autósok a havas, jeges burkolat és az elakadt kamionok miatt a szokásosnál lényegesen lassabb előrejutásra számíthatnak a 10-es úton Piliscsaba környékén és a 2-es úton Katalinpuszta térségében, ahol négy sószóró igyekszik mielőbb járhatóvá tenni a meredek szakaszokat. A közútkezelő arra kéri a Pest megye kritikus részein útnak indulókat, hogy fokozott óvatossággal vezessenek, és mielőtt autóba ülnének, mindenképpen tájékozódjanak az út- és látási viszonyokról az Útinform honlapján vagy a társaság diszpécsereinél.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság péntek reggel azt közölte, hogy a 2-es út 42-es kilométerétől a 47-es kilométerig az út karbantartása és síkosságmentesítése idején a 7,5 tonna feletti össztömegű tehergépjárművek nem közlekedhetnek. A teherjárműveket a rendőrök a korlátozás idejére félreállítják. A rendőrség honlapján beszámoltak arról is, hogy az M2-es autóút 32-es kilométerénél két gépkocsi karambolozott. A balesetben egy ember megsérült. A helyszínelés alatt a rendőrök az érintett útszakaszt Budapest felé lezárták, a forgalmat váltakozó irányban engedik.

Újra járható a 83-as főút

Megszűnt a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek forgalmának korlátozása a 83-as számú főút Városlőd és Pápa közötti szakaszán – tette közzé Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu-n. Közleményük szerint a korlátozást pénteken hajnalban fél egykor oldották fel, az érintett útszakaszon mindkét irányba lehet közlekedni. A korlátozást csütörtökön kora délután vezették be az erős havazás miatt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek