Hazaszállítják a svájci buszbaleset áldozatait

iho/biztos út   ·   2012.03.15. 13:28

Belga katonai repülőgépekkel, két C-130-as Herculessel fogják hazaszállítani a wallisi autóbusz-katasztrófa halálos áldozatait, huszonkét gyermek és hat felnőtt holttestét. Belgium miniszterelnöke, Elio di Rupo szintén Svájcba látogatott, ahol az alpesi ország államfőjével, Eveline Widmer-Schlumpffal közös sajtótájékoztatón nyilvánították ki részvétüket.

„Svájc mindent meg fog tenni annak értekében, hogy segítse az áldozatok hozzátartozóit” – mondta Widmer-Schlumpf. Elio di Rupo hozzátette: „Amikor valaki elveszti a gyermekét, nem lehet szavakat találni”.

A baleset okai másfél nap elteltével még mindig tisztázatlanok. Az alagútban elhelyezett kamerák rögzítették a szerencsétlenséget; ez alapján megállapították, hogy a gyerekek többsége bekapcsolt biztonsági övvel utazott és más jármű nem idézhette elő a balesetet. Három lehetséges magyarázatot találtak a szakemberek: az autóbusz műszaki meghibásodása, a sofőr rosszulléte vagy más emberi hiba miatt csapódott a jármű az alagút falának – írja a Swissinfo.ch.

Csütörtöki számában több svájci sajtótermék is az alagút vészmegállóhelyének kialakítását kritizálja. Az autóbusz ugyanis éppen itt sodródott az út szélére, így gyakorlatilag frontálisan ütközött a vészmegállóhelyet lezáró, az alagút hossztengelyére merőleges falnak. A francia nyelvű Le Temps cikkében az alagutak áttervezését, illetve további sebességkorlátozás szükségességét veti fel.

Kapcsolódó hírek

Közút Autóbuszközlekedés

Ez a balkanyar most más volt, ünnepibb: újra lehetett fotózni egy negyvenöt évvel ezelőtt készült fotót Szegeden

iho/közút   ·   2024.04.29. 12:10

Az 5-ös vonalon a Bartók tér és Újszeged, Gyermekkórház között négy és fél évtizede indult el a trolibusz-közlekedés, elsőként a vidéki nagyvárosok között. Emlékjeggyel, emlékmatricával és egy emlékezetes szalagátvágós balkanyarral ünnepelte az évfordulót a Szegedi Közlekedési Társaság.