Helikopter-baleset áldozata lett az indiai vezérkari főnök

iho/repülés   ·   2021.12.08. 20:35
1l-image-70

Hegynek ment a Mi-17-es? Két napja írták alá az indiai-orosz katonai-haditechnikai megállapodást.

Bipin Rawat tábornok egy dél-indiai államban halt meg feleségével és tizenegy további személlyel együtt, amikor Mi-17V5 típusú helikopterük egy hegyvidéki részen, Coonoor városa közelében földnek ütközött vagy földbe csapódott. A gépen utazók egyike életben maradt és egy közeli kórházban ápolják, adja hírül a BBC.

(fotók: Youtube.com)

A baleset pontos körülményeiről még nincsenek részletes bejelentések, a légierő jelentése ködös időjárást említ. A helikopter egy katonai bázisról szállt fel. A BBC szerint noha a Mi-17-es egyike a legfejlettebb katonai szállítógépeknek, az indiai légiflotta magas átlagéletkorát sok baleset forrásának tartják. 2017-ben hét halálos áldozata volt egy észak-indiai helikopterbalesetnek, amely kiképzőrepülés során következett be.

(fotó:Air Force Technoloögy, Russian Helicopters)

Tekintve, hogy orosz építésű gépről van szó, szerencsétlen egybeesés, hogy mindössze két nappal ezelőtt, hétfőn, Újdelhiben tízéves katonai és haditechnikai együttműködési megállapodást kötött India és Oroszország. Az orosz védelmi tárca szerint a megállapodás a fegyvernemek közötti együttműködést, valamint fegyverzetek és katonai felszerelések szállítását és fejlesztését irányozza elő. Az MTI szerint a 2021 és 2030 közötti együttműködéséről szóló dokumentumok aláírásánál jelen volt Rádzs Nath Szingh indiai és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, akik az indiai látogatáson tartózkodó Vlagyimir Putyin orosz elnök vezette delegáció résztvevői.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek