Helikopterbaleset Skóciában: EC135-ös zuhant a pubra

MTI   ·   2013.11.30. 09:00
cim

Helikopter zuhant egy pubra szombat hajnalban a skóciai Glasgowban, a Clyde folyó partján. A balesetnek az első jelentések szerint számos sérültje van, bár a mentőalakulatok szóvivője ezt egyelőre nem erősítette meg. A BBC friss információja szerint legalább hárman meghaltak, 32 embert vittek kórházba a szerencsétlenség helyszínéről. A baleset idején 120 vendég lehetett a The Clutha nevű pubban.

A Eurocopter EC 135 T2 típusú rendőrségi helikopter a helyszíntől két mérföldnyire szállt fel Glasgow City Heliportról. A lajstromjele G-SPAO, 2007-ben készült és a Bond Air Services üzemelteti. A gép nem robbant fel, és tűz sem keletkezett. A gépen hárman tartózkodtak, két rendőr és a gép civil pilótája, az ő állapotukról eyelőre nincs hír.

Szemtanúk a BBC-nek arról számoltak be, hogy a tetőt átszakító gép a gép „kőként zuhant” az épületre, miután hajtóműve jól hallhatóan „ki-kihagyott”.

A szerencsétlenül járt gép 2007 óta áll rendőrségi szolgálatban, civil üzemeltetéssel

Az EC-135-öst, amely Magyarországon mentőhelikopterként dolgozik, épp azért alkalmazzák világszerte sokfelé mentő, rendőrségi és hasonló feladatkörben, mert a két gázturbinás hajtómű fokozott biztonságot jelent: az egyik meghibásodása esetén a másikkal még a gép repülőképes kell, hogy maradjon, ezért lakott területek felett is szívesen használják. A BBC szerint a világon dolgozó mentőhelikopterek egynegyedét ez a típus adja, az EC-135-nek a T2 a második változata, a típusból eddig több, mint ezer példány készült.

A távirati iroda arra emlékeztet, hogy idén ez a második súlyos helikopterbaleset Nagy-Britanniában, de a január közepén London központjában lezuhant gépnek nem voltak műszaki problémái, mint arról az iho/repülés is beszámolt, az AW109-es rossz látási viszonyok között egy magasépület darujának ütközött és ezután esett a földre.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek