Helyére került a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpárút Tisza-hídja

MTI   ·   2019.09.17. 18:00
400px_poroszlo_tiszahid

Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kedden a híd tiszafüredi oldalán tartott sajtótájékoztatón elmondta: a beruházás a nyaralóhajó-programmal, új kikötők és egy rafting pálya megépítésével hatalmas lendületet adhat a térség fejlődésének. A Tisza-tó aktív turisztikai paradicsom, amelynek nagyon fontos része a kerékpározás. Míg 2016-ban mintegy húszezer ember biciklizte körbe a Tisza-tavat, egy évvel később harmincegyezer, míg tavaly ötvenhétezer. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházása bruttó 4,2 milliárd forintba kerül, ebből hat és fél kilométer kerékpárút és négy műtárgy épül meg a tervek szerint 2020. május végére. A Hortobágyi Nemzeti Parkkal és a Nif Zrt.-vel pedig arról is megállapodtak, hogy kétszáz műfecskefészket is elhelyeznek a hídon.

Beemelték a Poroszlót Tiszafüreddel összekötő kerékpárút Tisza-hídját (fotók: Czeglédi Zsolt/MTI)

A nyaralóhajókat néhány nappal ezelőtt mutatták be, átadták a kiskörei kikötőt is. A kormánybiztos szerint a nyaralóhajó-program és a következő évekre tervezett tizenkét kikötő megépítése az egész térségnek hatalmas lendületet ad majd. Nemrég készült el a kiskörei hallépcső mellé tervezett raftingpálya terve, amely hamarosan a kormány elé kerül. A Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel zajlik a Tisza-tónál a vízitúra-megállóhelyeket fejlesztő program. A közelmúltban mutatták be azokat a beruházásokat, amelyekkel az Ukrajnából, Romániából érkező hulladékot össze lehet gyűjteni a Tiszán, hogy az ne jusson el a Tisza-tóhoz.

A kerékpáros híd felszerkezete 273 méter hosszú, és konzolos tartókra épülve kapcsolódik majd a közúti Tisza-híd meglévő felszerkezetéhez

A 33-as számú főút Tisza-hídja mellé egy új felszerkezetet építenek be 273 méteren. A műtárgy konzolos tartókra épülve kapcsolódik majd a híd meglévő felszerkezetéhez. A 33-as számú főút jobb oldala mellett a főúttól fizikailag elválasztott, mintegy hat és fél kilométer hosszú kerékpárút a Tisza-tó poroszlói gátjától a Tiszafüredi Ady Endre, illetve Ártéri utcákig tart. A kerékpárút Tisza-tavi szakasza keresztezi az Eger és a Szomorka patakokat, amelyeken egy háromszáznyolc és egy nyolcvanhat méter hosszú, látványos, íves tartójú, a főúttól külön szerkezetű kerékpáros híd épül. A kerékpárút keresztezi a Tisza öblítő csatornáját is egy kis műtárgyon keresztül. A kivitelezés összetettsége miatt a kétszáznyolcvan méter hosszú, a Tisza folyót keresztező kerékpáros híd háromszázötven tonna acélszerkezetét a Tisza parton kialakított szerelőtéren állítják össze, a hídelemeket pedig  két, negyvenméteres bárkával úsztatják a helyükre, majd daruval emelik be a konzolszerkezetekre. A kivitelező a Hódút Kft.

A beruházásnak köszönhetően biztonságosssá válik egy eddig veszélyes útszakasz. A településen belül már megépült a kerékpárút. Tiszafüreden található Magyarország legnagyobb kerékpáros centruma, a belterületi kerékpárút is megépült már, mindez a kerékpáros-turizmus további fellendülését biztosítja.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek