Hétfőn megnyílik az Eifel-vasút a tavalyelőtti árvízben megrongálódott szakasza

iho/vasút   ·   2023.04.15. 15:00
00_eifel_linie

A Deutsche Bahn a Kyllburg és Gerolstein közötti 24 kilométeres szakaszt nyítja meg újra a forgalom előtt.

Hétfőn újra megindul a vasúti közlekedés Rajna-vidék-Pfalz szövetségi tartományban, az Eifel-vonal azon szakaszán, ahol 2021 nyarán hatalmas áradások tették tönkre a regionális vasúti infrastruktúrát. A DB csütörtökön próbamenetet is végrehajtott a helyreállított szakszon, méghozzá az egyik, az árvízben megsérült Alstom Coradia LINT 81 tipusú, DB 620 sorozatú dízel motorvonattal. A vasúttársaság és a gyártó közös erőfeszítéseinek köszönhetően a jármű új motort, sebességváltót, tengelykapcsolót és fékeket kapott, az utasteret pedig felújították. További hat, ugyancsak az árvízben megrongálódott 620-as felújítása folyamatban van, illetve úgy tudni, két motorvonatot kénytelenek voltak selejtezni. 

A Kyllburg és Gerolstein közötti szakasz a 150 éves Eifel-vonal része, a vasút több szakaszát is elmosta a 2021-es árvíz. A Trier-Ehrang és Auw an der Kyll közötti szakaszt 2022 februárjában adták vissza a forgalomnak, az Auw an der Kyll és Kyllburg közöttit pedig négy hónappal később nyitották meg újra. A teljes Eifel-vonalon az év végére indulhat meg újra a vasúti közlekedés, míg a villamosítás, amely a helyreállítással párhuzamosan indult el, a tervek szerint 2026-ban fejeződik be.

A 2021-es viharok és az azt követő áradások Rajna-vidék-Pfalz és Észak-Rajna-Vesztfália német szövetségi tartományokban hatszáz kilométernyi vasút, 180 vasúti átjáró és száz állomás és megállóhely újjáépítését tetté szükségessé. A természeti katasztrófa a belga vasúti infrastruktúrának a keleti részét, valamint a dél-hollandiai Limburg tartomány hálózatát is érintette.

(Nyitóképünkön Sonderzug indul a felújított vonalra; a Volksfreunde felvétele)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Ellátási lánc Nagyvasút Szállítmányozás

Elindult a Rail Cargo Group Bécs és Kijev közötti TransFER-szolgáltatása

iho/vasút   ·   2023.10.03. 18:30

Az első tesztvonat leközlekedtetése alapkőletételként is értelmezhető a Bécs és Kijev közötti rendszeres összeköttetés kialakításában. Az útvonalon először sikerült daruzhatóvá tenni a nem daruzható félpótkocsikat, hogy alkalmasak legyenek vasúti szállításra. E fontos mérföldkő alapját az r2L-technológia jelenti.