Hiába volt a sztrájk, lesz Egységes Európai Égbolt

iho   ·   2014.02.04. 10:00
cim2

Miközben zajlott az európai légiforgalmi irányítók sztrájkja, amelynek fő és valóban komoly zavarokat okozó akcióit valójában csak a francia irányító szervezetek vitték véghez, a munkabeszüntetésre alkalmat kínáló döntés mégis megszületett: az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottsága egyhangúlag elfogadta az Egységes Európai Égbolt (SES) második csomagjáról szóló jelentést, vagyis az Unió továbbra is kitart a légtér töredezettségét feloldó programja mellett.

A testület közleménye szerint a bizottsági tagok által támogatott jelentés értelmében a légiforgalmi irányító szolgálatokat és a nemzeti törvényhozásokat felhatalmazták arra, hogy megtervezzék a hatékonyabb légtérszervezést. A jelentés leszögezi ugyanakkor, hogy a nemzeti légi hatóságok és az általuk felügyelt légi navigációs szolgálatok egymástól függetlenül kell, hogy működjenek. Az uniós tagállamokat arra szólítja fel a dokumentum, hogy sokkal közvetlenebbül koordinálják a légtérszervezést Európa-szerte, ezzel csökkentve a légtér megosztottságát.

A bizottság támogatja azokat a szabályokat, amelyek a funkcionális légtérblokkok (FAB-ok) működését rugalmasabbá teszik, és lehetővé válik a légtér-navigációs szolgálatok nemzeti határokon túllépő együttműködése. (Mint erről az iho/repülés is beszámolt, a közép- és kelet-európai térségben erre nézve alakítottak ki együttműködési formulát tíz ország szolgálatai a HungaroControl kezdeményezésére.

A navigációs szolgálatok hatékonyságának javítása érdekében a testület felhatalmazta az Európai Bizottságot, hogy egy pártatlan, független testületet jelöljön ki a nemzeti szolgálatok megsegítésére, hogy azok elérjék a kitűzött teljesítmény-célokat. Ugyanez a testület segítené a Bizottságot is abban, hogy még konkrétabb legyen az együttműködés a nemzeti légügyi hatóságok között.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek