Hóbajok Szlovákiában, nálunk szélvihar nyugaton

MTI   ·   2012.01.06. 17:50

Mintegy 30 ezer háztartás maradt pénteken délben áram nélkül Kelet- és Közép-Szlovákiában, miután a csütörtöki sűrű havazás és a szélvihar megrongálta a vezetékhálózatot és az elosztóállomásokat.

A kamionforgalom előtt továbbra is zárva van néhány átkelő, így a Donovaly, illetve a Sturec. A Körmöcbánya melletti hegyi úton délelőtt felborult egy fával megrakott teherkocsi, és a kamionok tucatjai mintegy három órát vártak, amíg az utat sikerült szabaddá tenni.

A havazás gyakorlatilag mindenütt elállt, s a kásás hó, ha az esti órákban megfagy, súlyos gondokat okozhat a közlekedésben. A rendőrség ezért fokozott óvatosságra intette a sofőröket.

A vihar és a több helyen folytatódó havazás komoly gondokat okoz Csehországban is, különösen a hegyvidékeken. Liberec, Ústí nad Laben és Karlovy Vary környékén több közút le van zárva. A sínekre dőlt fák miatt problémák vannak a regionális vasúti közlekedésben is. Az Óriáshegységben (Krkonose) és a Jeseníky hegységben harmadfokú lavinaveszélyt hirdettek ki.  Országszerte a szokásosnál jóval nagyobb számú baleset történt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mára és holnapra szóló előrejelzésében nincs szó komoly havazásról: ma a hegyekben alakulhat ki hózápor. De erős lesz a szél, Baranyában, Győr-Sopron megyében és más nyugat-magyarországi területeken is már most viharos a szél. Szombaton napközben keleten sok napsütés várható, míg északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, délutántól a Dunántúlon és a középső területeken vegyes halmazállapotú csapadék eshet.

Kapcsolódó hírek