Hogy ne lőjenek le London fölött...

iho/repülés   ·   2012.05.10. 12:00
cim

Megjelent a brit Királyi Légierő és a brit polgári repülési hatóság közös kiadványa, amely eligazítja a pilótákat, mit kell tenniük, ha megsértik az olimpiai játékok idejére London felett kijelölt tiltott légteret, hogyan kell reagálniuk arra, ha megjelenik a gépük közvetlen közelében egy vadászgép vagy egy harci helikopter.

Természetesen a történet ott kezdődik, hogy illetéktelenül, vagyis: előre leadott repülési terv és engedély, az irányítókkal fenntartott rádiókapcsolat és transzponder nélkül egyetlen repülőgép sem léphet be a kijelölt légtérhatárok közé. Aki ezeket az alapszabályokat megsérti, egyéb büntetés mellett a repüléstől való eltiltásra is számíthat, a szakszolgálati engedélye végleges bevonására. De ennél még komolyabb következményekkel is számolnia kell.

(fotók: CAA, RAF)

A játékok idején a légtér biztonságára légtérfigyelő gépek és földi megfigyelők egyaránt felügyelnek, és behatoló esetén azonnal riasztanak. Ha egy eltévedt pilótát a földi irányítók segítségével sem lehet kivezetni a tiltott övezetből, sor kerül az elfogására.

Ahogy a betolakodó mellé megérkezik egy Typhoon vadász vagy Puma helikopter, a rossz helyen rossz irányba repülő gép pilótájának a csűrővel billegtetve kell jelezni, hogy tudomásul vette az elfogását, ezután követnie kell a katonai gépet és el kell távolodnia Londontól.

Ha a harci gép vagy helikopter megjelenésére a pilóta nem reagál, akár az egyébként a katonai gép védelmére szolgáló fényes infracsapdákkal, akár – ez kicsit meglepő, de logikus – zöld kézi lézerrel hívja fel a figyelmét a katonai repülőgép-vezető vagy a helikopter személyzete arra, hogy mostantól kövesse az utasításokat. A katonai helikopter jobb oldali ajtajában pedig megjelenik egy „Follow me” felirat. Minden jelzésre a billegtetés a megfelelő válasz az elfogott gép részéről.

Az a pilóta, aki mindennek ellenére nem reagál a jelzésekre, nem követi a katonai gép utasításait, illetve magát a gépet a Londontól távolodó pályán, azzal kell számolnia, hogy az elfogást végző harci gépen éles fegyverek vannak, amiket – és ezt nyomatékosan újra és újra megismétlik az illetékesek – adott parancsra a katonák használni is fognak.

A RAF egyik parancsnoka, Gary Waterfall repülőmarsall ugyanakor arról biztosítja mind a lakosságot, mind a repülő partnereket, hogy ha mindenki a jó előre kiadott szabályoknak és eljárásoknak megfelelően repül, garantált az olimpiai játékok „nyugodt és élvezetes lebonyolítása”.

Kapcsolódó hírek