Hulladékból keletkező gázt hasznosít a Siemens

iho.hu   ·   2018.10.23. 18:30
siemens-gazmotor-400

A Siemens és a Dél-idahói Szilárdhulladék-kezelő társaság (Southern Idaho Solid Waste, SISW) sikerrel állított üzembe két SGE-56HM típusú gázmotort, amik környezetbarát módon állítanak elő elektromos áramot a hulladékból felszabaduló gázokból a Milner Butte Landfill hulladéktelepen (Burley, Idaho). A Siemens gázmotorjaival naponta mintegy ezer tonna hulladék alakítható energiává, és a SISW szerint ez a mennyiség a közeljövőben még tovább emelkedhet.

A lebomló hulladékból rengeteg üvegházhatást okozó gáz, elsősorban metángáz szabadul fel. A SISW mérnökei a Siemensszel és a Siemens üzleti partnerével, az Industrial-Irrigation Servicesszel együttműködésben olyan megoldást fejlesztettek ki, ami lehetővé teszi a hulladék lebomlása során felszabaduló metán befogását és üzemanyagként történő felhasználását villamosenergia-termelési célra. „Láttuk, hogy mennyi gáz szabadul fel a hulladékból, és rájöttünk, micsoda pazarlás egyszerűen elégetni, anélkül, hogy produktívan felhasználnánk” – mondta Nate Francisco, a SISW környezeti menedzsere.

A két Siemens gázmotor a dél-idahói hulladéktelepen (fotó: Siemens)

A hulladékból felszabaduló gázokból előállított elektromos áramot egy húsz évre szóló szerződés keretében az Idaho Power társasághoz szállítják, alacsony költségű energiaforrást biztosítva a lakosság számára. A két motor mostanáig mintegy kétezer háztartás ellátására elegendő áramot állított elő. A generátorvezérlővel és irányítópanellel is rendelkező berendezések egyenként 1 300 kWe kapacitásúak.

A Siemens SGE-HM szériája kifejezetten a hulladékból felszabaduló gáz energiatermelési célú hasznosítására készült. A hengerfejeknél, szelepeknél, főtengelyeknél és turbófeltöltőknél alkalmazott modern technológiai és tervezési megoldásoknak köszönhetően az SGE-56HM motorok nagy teljesítményű és alacsony működési költségű alternatívát biztosítanak a SISW és más ügyfeleknek. Az új gázmotorok a várakozások szerint húsz–harminc évig tudnak majd üzemelni. A SISW becslései szerint az üzem a következő húsz év során évi hatszázezer dollár (százhetvenmillió forint) nettó hasznot tud majd termelni, miközben a régió is alacsonyabb energiaköltségekkel számolhat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek