Húsz év után újraindulhat egy lengyel–német vasúti határátmenet

Károly Szabolcs   ·   2021.11.10. 12:00
guben_hid

Zielona Góra és Guben között 2002 óta nincs személyforgalom, jövő nyáron azonban visszatérnek a személyvonatok.

A lengyelországi lubusi vajdaság és Németország Brandenburg szövetségi tartományának helyi közlekedési hatóságai a napokban állapodtak meg a két ország közötti vasúti határátmenet személyforgalmának visszaállításáról.

A Zielona Góra–Czerwieńsk–Guben viszonylat nagyrészt (64,4 kilométer) Lengyelországban fut, Németországban csak a Guben és a német–lengyel határ közötti 1,6 kilométer található belőle. A pálya Guben és Czerwieńsk közötti 50,5 kilométerén 2002. október 6-a óta csak tehervonatok közlekednek, a tovább, Zielona Góráig tartó 15,5 kilométer viszont része a három kilovoltos egyenárammal villamosított, 356 kilométer hosszú Wrocław–Szczecin fővonalnak.

A személyszállító vonatok várhatóan 2022. június 12-én térhetnek vissza a húsz éve leállított viszonylatra, kezdetben csak hétvégéken: szombaton három, vasárnap pedig két járatpárral. Az RB92-es jelű nemzetközi járatokat a lengyel szakaszon a Polregio, a rövidke német részen pedig a DB Regio fogja üzemeltetni. A személyvonatok újraindításához a lengyel vasúti infrastruktúrakezelő PKP PLK-nak több állomáson is újjá kell még építenie a peronokat.

A Gubentől Zbaszynekig vezető, lengyelországi 358-as vonal, melynek része a Guben–Czerwiensk szakasz (kép forrása: Wikipedia)

A szolgáltatással középtávon az a cél, hogy minden nap hat–nyolc vonat közlekedjen mindkét irányban, ehhez viszont a lengyel szakaszon korszerűsíteni kell a pályát, hogy a pályasebességet növelni lehessen. Hosszú távon pedig a határon átnyúló járatokat meg szeretnék hosszabbítani Németországban Cottbusig, a vonal villamosításával egyetemben – adja hírül a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön a Németország és Lengyelország határán, Guben közelében található híd látható, melyen jövő nyártól, húsz évet követően újra át fognak kelni menetrend szerinti személyvonatok. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek