Húsz éve történt az egyik legsúlyosabb külföldi magyar buszbaleset

Istvánfi Péter   ·   2011.08.06. 02:40
00

A legismertebb buszbaleset az 1983. szeptember 14-én Graz mellett történt eset, amelyben a debreceni Medicor Művek BV 84-02-es rendszámú Ikarus 255.70E típusú autóbusza egy szakadékba zuhant. Tizenöten vesztették életüket, és további harmincegy utas sérült meg. A balesetet a kipufogófék hibája okozta, a busz sofőrjét először mégis hét év börtönre ítélték, majd két év múlva – bizonyítottság hiányában – kiengedték. Öt év múlva, 1988-ban három súlyosabb baleset is történt. Júliusban egy magyar turistákat szállító busz Jugoszláviában fának ütközött, és felborult. Az eset négy halálos áldozatot követelt, és további 14 fő szorult kórházi ellátásra. Augusztusban a Coopturist busza egy az úton keresztbe fordult teherautóval ütközött az ausztriai Schwechat közelében, az esetnek tizenkét halálos áldozata és huszonkét sebesültje volt. Novemberben pedig Isztambultól nem messze a kiskőrösi tanács busza ütközött egy osztrák busszal. Itt húszan sérültek meg, az osztrák busz vezetője pedig a helyszínen életét vesztette.

A Medicor Művek autóbuszának balesete 1983-ban

Az egyik legtöbb halálos áldozatot követelő baleset pontosan húsz éve, 1991. augusztus 7-én történt az ausztriai Trieben város közelében. A Fővárosi Gázművek természetjáró szakosztályát szállító autóbusz műszaki  és vezetői hiba miatt letért az útról, és száz méter zuhanás után állt meg. A balesetben tizenhatan haltak meg, és huszonegy sérültet kellett kórházba szállítani. Az 1983-as esethez kísértetiesen hasonló történt meg 1997-ben a stájerországi Pack közelében, a buszt azonban a bokrok és fák megfogták így az utasok sérülések nélkül úszták meg az esetet.

Nem voltak ilyen szerencsések azonban annak a kőszegi iskolának a diákjai, akik 1999 januárjában Deutschlandsberg közelében szenvedtek balesetet. A sofőr egy lejtősebb szakaszhoz érve kivette sebességből a járművet, ami hatalmas hiba volt. A busz így motorfék nélkül, minimális levegőtermelés mellett kezdett gyorsulásba, amit az idős, rossz állapotú jármű amúgy is túlhevült fékrendszere nem tudott megállítani, a busz letérve az útról többször átfordulva egy családi ház kertjében állt meg. A magyar közlekedés egyik legsúlyosabb katasztrófájában az áldozatok száma tizennyolc volt, további huszonhét személy szorult kórházi ápolásra. Az esetet követő vizsgálat kimutatta, hogy a sofőr hibája mellett a használtan vásárolt túlkoros Neoplan turistabusz hibás fékrendszere is közrejátszott a tragédiában. A vétkes buszsofőrt három évre ítélte a grazi bíróság.

A családi ház kertjében landolt Neoplan busz Deutschlandsbergben (Fotó: Vas Népe)

A deutschlandsbergi balesetben tizennyolcan vesztették életüket  (Fotó: Vas Népe)

Néhány évvel ezelőtt, 2007 októberében szintén Ausztriában, Modriach közelében az A2-es autópályán borult árokba egy futballszurkolókat szállító autóbusz. A jármű Olaszországból tartott hazafelé, amikor máig tisztázatlan okból a sofőr egy pillanatra elvesztette uralmát a jármű fölött, és előbb egy betonkorlátnak ütközött, majd a töltésoldalba borult. Az esetnek három halálos, négy súlyos, és huszonegy könnyebb sérültje volt.

Kapcsolódó hírek