Huszonnégy Cityjetet vesz az ÖBB

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.03.14. 11:15
Cityjet_01

Az Osztrák Szövetségi Vasutak a Siemenstől vásárolnak további huszonnégy Desiro ML típusú szerelvényt, amit csak Cityjetként ismerünk. Az opció lehívása után összesen 189 Cityjet cirkál majd az osztrák pályákon. Az ÖBB feltett szándéka, hogy az új szerelvényekkel kiváltsa az 1978 és 1987 között gyártott 4020-as sorozatú elővárosi szerelvényeket.

(fotó: ÖBB)

A tervek szerint a huszonnégy új Cityjet jövő nyáron érkezik meg az ÖBB-hez. A háromrészes villamos motorvonatok elsősorban a Bécs környéki elővárosi forgalomban szolgálnak majd. A vonatokat a németországi Krefelden és Grazban kezdik el gyártani, a végösszeszerelést pedig Jedlesdorfban végzik – írják közleményükben. Nem titok, hogy a Siemens az osztrák vasúttársaságnak hibrid Cityjetet is fejleszt.

Az ÖBB még 2013-ban rendelt a Siemenstől harmincegy elővárosi és hetven regionális kivitelű Desiro MainLine villamos motorvonatot 590 millió euró értékben; előbbieket a 4746-os, utóbbiakat a 4744-es sorozatba sorolta a vasúttársaság. A 244 ülőhelyet biztosító vonatok első példányai 2015 decemberében álltak forgalomba a Bécs-Hirschstettent Ebenfurth-tal és Bécsújhellyel (Wiener Neustadt) összekötő S80-as viszonylaton.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek