Huszonöt éve távozott körünkből a 004-es Nohab

iho/vasút   ·   2024.06.03. 10:45
A napokig a sínek mellett fekvő mozdony zarándokhellyé vált

A szerencsétlenül járt svéd acéllovag múltját ápolók a badacsonylábdihegyi helyszínen adóznak a dízelgép emléke előtt. 

Tudott, ismert, számontartott: az M61 004 pályaszámú Nohab huszonöt éve, 1999. június 4-én, Badacsonylábdihegy után az 1061–1060 számú szelvényben, 17 óra 13 perckor, a sínekre dőlt, 104 centiméter átmérőjű nyárfára futott és kisiklott. A sebesség az ütközéskor 78 km/óra volt, a siklás után még egy kisebb fát is kidöntött a gép. Az anyagi kár hozzávetőlegesen 100 millió forintra rúgott. A mozdonyt Szűcs Tamás mozdonyvezető (Tapolca KSZH) vezette, aki Tapolcán csatlakozik a megemlékezőkhöz.

 

A június negyedikei, (keddi)  program.

Utazás egyénileg Badacsonylábdihegyre. Tapolcáról a baleset helyszínére a 15.36-kor Budapestre induló vonattal javasolt indulni. Gyülekező 16 órától Czirók Lajos vendéglőjében (Pince utca 6.), majd 16.30-kor séta a baleset helyszínére. 16.45-kor megemlékezés, koszorúk, virágok elhelyezése az emlékműnél. Rövid beszédet mond Horváth Zoltán, Badacsonytördemic polgármestere és Joó Ferenc a Nohab-GM Alapítvány kuratóriumának volt elnöke. Ezt követően, 17.13-kor, a baleset időpontjában főhajtással tisztelgés az egykoron Tapolca nevet viselő mozdony emlékére, majd az emlékek közös felidézését követően séta vissza Badacsonyládihegy vasúti megállóhelyre.

A szervezők kérik a megjelenőket, hogy a közúti közlekedés szabályait tartsák be, a 71-es főút forgalmát ne akadályozzák, a vasúti pályán ne tartózkodjanak, kerüljék a balesetveszélyes helyzeteket.

Lábdiból a vonat 18.07-kor indul Szombathely felé, ezzel javasolt visszautazni Tapolcára, ahol a megérkezést követően, 18.30-kor (késés esetén ez csúszhat) újabb összejövetelt tartanak az M61 004-es mozdony megőrzött orr-részénél, a baleset idején a gépen szolgálatot teljesítő Szűcs Tamás mozdonyvezetővel kiegészülve, kötetlen beszélgetéssel, egyéni megemlékezéssel. A megemlékezésekre minden Nohab-barátot és érdeklődőt szeretettel várnak!

Visszaút ugyancsak egyénileg. A főváros felé utazók vonata Tapolcáról 19.36-kor indul Füredre, és az ottani csatlakozásra (21.11) átszállást követően még Fehérvárott kell vonatot váltani (22.37), hogy 23.16-kor megérkezzenek Kelenföldre. De van egy kevésbé izgalmas, ám korábbi hazaéréssel kecsegtető megoldás is, igaz, ebben az esetben kevesebb idő jut a pohárköszöntőkön való részvételre: a Helikon interrégió 19.19-kor indul Tapolcáról Keszthelyen át Balatonszentgyörgyre, ahol át kell szállni a Zágrábból érkező, valószínűleg megkésett Agramra. Kelenföldi érkezés: 22.16-kor.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek