Huszonöt komplett szerelvényt gyárthat a Siemens az ÖBB-nek

Joó Ferenc   ·   2018.07.27. 20:00
nightjet-400

A Siemens Mobility és az ÖBB által kötött keretszerződés első lehívásaként hetvenkét intercity-kocsit és – a német DB-től 2016-ban használtan vásárolt negyvenkét hálókocsit és tizenöt kusettkocsit leváltó – nightjet szerelvényeket összesen háromszázhetvenötmillió euróért (százhúszmilliárd forint) veheti meg az osztrák vasúttársaság. A kocsik a railjetek Viaggio betétkocsijaihoz hasonló felépítéssel épülnek majd, acél vázszerkezettel. A versenytárs Alstom alumínium járműszekrényes kocsikra tett ajánlatot. A közbeszerzés végeredménye július harmincadikán lesz végleges, ha nem támadja meg az Alstom.

Az ÖBB emeletes NightJet kocsija Basel Bad állomáson, május huszadikán (fotó: Armin Schwarz, hellertal.startbilder.de)

A kilenckocsis intercity szerelvények a jelenleg Ausztria és Olaszország között közlekedő eurocityket váltják, ugyanis a mostani vagonok 2021-től már nem járhatnak át a határon a legújabb olasz tűzvédelmi előírások miatt. Az ÖBB flottájában aktuálisan közlekedő fekvőhelyes- és hálókocsikat korábban a City Night Line vonatokon üzemeltette a DB.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.