Idén nyáron csúcsrajáratják a Boeing 737-eseket a transzatlanti útvonalon

iho/repülés   ·   2024.03.07. 15:00
Westjet Boeing 737-700-es Los Angeles légterében 2016. február 16-án

Öt légitársaság repül összesen huszonöt útvonalat Európa és az Újvilág között. Ez bizony rekord.

Idei nyarunkon minden huszonhatodik, az Egyesült Államokból vagy Kanadából Európába és vissza) tartó járatot Boeing 737-es repüli majd, szinte kivétel nélkül MAX. Ez a megállapítás az összes június és szeptember közötti járatra vonatkozik. Korábban még soha nem volt ennyi, a típussal kiadott járat az Atlanti-óceán fölött: napi átlagban, egy irányban huszonkettő. Ez egyben persze azt is jelenti, hogy a légitársaságok továbbra is masszív előnyben részesítik az Airbusokat, hiszen az A320-as/A321 tandem napi átlagban ötvenötöt teljesít. Érzékeltetésül, az össztranszatlanti járatszám (átlagosan és egy irányban) napi 578.

  • Az Air Canada, az Air Saint-Pierre, az Icelandair, a United Airlines és a WestJet indít 2024 nyarán Boeing 737-es járatokat Észak-Amerika és Európa között;
  • A felsorolt légitársaságoknak huszonöt útvonaluk van, átlagosan napi huszonkét indulással;
  • A WestJet utoljára 2022-ben repült 737-essel a transzatlanti útvonalon, a kanadai társaság visszatérése komoly szerepet játszik a rekordszámú szolgáltatásban.

A grafikon az elmúlt évtized átlagos, 737-essel teljesített napi transzatlanti járatszámait tükrözi. A 2018-as, kiugró adat a Norwegian aktivitásának köszönhető, amely abban az évben Oslóból Providence-be (Rhode Island) járt. Egy évvel később meg kitört a MAX botrány...

A Westjet mindig is fontos szerepet játszott a 737-esek atlanti járatokon történő alkalmazásában. Kanada második legnagyobb légitársasága 2014 júniusában használta először a keskenytörzsű típust – jelesül 737-700-ast – európai útvonalon, igaz, az egyik lehető legrövidebben: St John’s és Dublin között. Később, 2019-ben leálltak a járattal, és csak 2022-ben tértek vissza. Ízelítőül néhány Boeing 737-essel repült transzatlanti járat az egyes légitársaságok kínálatából:

  • Air Canada: Halifax–London Heathrow, Torontó–Keflavík,
  • Air Saint-Pierre: Saint-Pierre–Párizs Charles de Gaulle (mindez 737-700-assal!),
  • Icelandair: Kevlavík–New York JFK, –Boston, –Washington Dulles, –Chicago O’Hare, –Toronto, –Baltimore, –Raleigh Durham, –Minneapolis…,
  • United: Newark–Ponta Delgada,
  • WestJet: Halifax–Edinburgh, Calgary–Keflavík, St. John’s–London Gatwick.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Repülésbiztonság

Leáll a Boeing rentoni üzeme

iho/repülés   ·   2024.01.25. 15:00

Szokatlanul őszinte és világos útmutatást adott az FAA, az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala a Boeingnek arról, az utóbbi idők fejleményei után mi a teendője – a repülőgépgyártó hosszú rehabilitációs folyamat előtt áll.