Íme, a világ legmagasabb betonpumpája

iho/közút   ·   2012.12.06. 12:45
Scania2k

A kínai gépgyártó vállalat, a Zoomlion építette a világ legmagasabb betonpumpáját, amely százegy méter magas, hét szakaszból áll, az utolsó négy közülük szénszálas.

101 méter magas a pumpa <br /> (fotó: Scania)

Az elmúlt években a betonpumpákat gyártó vállalatok egymást felülmúlva közelítettek a száz méter magasságú álomhatárhoz. A Scaniát a Zoomlion bízta meg azzal, hogy készítsen egy tehergépkocsit a hatalmas felépítményhez.

Alkalmas a közúti közlekedésre <br /> (fotó: Scania)

Annak érdekében, hogy a jármű megbirkózzon a hét részből álló pumpa súlyával, a megrendelő egy héttengelyes alvázat kért. Az alváz a svédországi Södertäljéban készült el a Laxa, különleges járműveket gyártó vállalat segítségével. A 620 lóerős, V8-as motorral hajtott 15,5 méteres alvázú jármű a Scania valaha gyártott leghosszabb alváza.

Héttengelyes az alváza <br /> (fotó: Scania)

A felépítményt a Zoomlion egy olasz építőipari berendezéseket gyártó vállalattal, a Cifával közösen fejlesztette ki és saját kínai gyártóegységében készítette el. A jármű 18,5 méter hosszú, minden méretében, azaz szélességében is megfelel a közúti közlekedés előírásainak és szabályainak – adta hírül a svéd cég.

Kapcsolódó hírek