Indiában épül a világ legmagasabb vasúti hídja

iho/vasút   ·   2021.04.21. 15:00
india_magashid_01

A műtárgy 359 méter magasan ível át a Csenab folyó felett, a vonatok százzal düböröghetnek majd át rajta.

A 467 méter fesztávolságú főív elkészültével fontos mérföldkőhöz ért a Csenab-híd építése. A világ leendő legmagasabb vasúti hídját Dzsammu és Kasmír államban, Bakkal és Kauri között hozzák létre, a Himaláján keresztül India északnyugati részen fekvő Kasmír régióba vezető vasútvonalon.

A 14,9 milliárd rúpiát, vagyis körülbelül 60 milliárd forintot kóstáló, 1315 méter hosszú, acélból és betonból készülő műtárgyat az Indiai Vasút (IR) megbízásából a Konkan Railway Corpotaion (KRCL) építetti az Ultra-Afcons-VSL konzorciummal. A KRCL a végrehajtó ügynökség az IR úgynevezett északi vasúti zónájában található Udhampur–Srinagar–Baramulla vasútvonal 111 kilométeres Katra–Banihal szakaszának létrehozásáért.

A napokban készült el a  Csenab-híd acél tartószerkezete (kép forrása: ceenixdevelopment.com)

A hidat egy a folyót ölelő szurdok két oldala közé rögzített felső kötélpálya segítségével építik. A Csenab-híd legmagasabb részén található utolsó nyolc egység elhelyezése február végén kezdődött, a legutolsó, 5,6 méteres elemet a napokban emelték be. A munkálatokból azonban még sok van hátra: körülbelül 29 ezer tonna acélt és 66 ezer köbméter betont kell beépíteni – csak maga a főív 10 ezer 619 tonnát fog nyomni. A beruházás következő fázisa során a főív köré tizenhat acél tartóbakot fognak építeni, ezek fogják hordozni a pályaágyat tartó vízszintes tartóelemeket. A szándék az, hogy a híd legfelső szintjét vízszintesen hozzák létre, ezt követően kezdődhet meg a vasúti pálya lefektetése.

A németországi Leonhart, Andra & Partners és a finn WSP által közösen tervezett műtárgy ellenáll a legerősebb földrengéseknek és kibír akár 266 kilométer per órás orkánokat is. Ha elkészül, a százhúsz éves élettartamra tervezett hídon száz kilométer per órás tempóval roboghatnak majd át a vonatok – számol be a Railway Gazette.

(Nyitókép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek