Indul a félkettes

Kemsei Zoltán   ·   2013.12.12. 17:55
00

Talán a legjobban várt felújítás napjainkban az esztergomi vonalé. A december 15-én megnyíló, 32,7 kilométeres szakaszon húszmilliárd forintból épült át a vasúti pálya és az állomások környéke. A megvalósítás közel sem volt egyszerű: összesen 421 terv készült, huszonnyolc különálló építési engedélyt kellett kiadni. A felkészülésre mindössze 93 napja volt a két kivitelezőnek (Pilisvörösvár–Piliscsaba: Szemafor Konzorcium–Híd Építő Zrt., vasútépítők Kft., H.F. Wiebe GmbH & Co. KG.; Piliscsaba–Esztergom: (Vasútépítők Kft., H.F. Wiebe GmbH & Co. KG, A-Híd Építő Zrt.).

Desiro várakozik Pilisvörösváron – december 15-étől rendszeres lesz a látvány<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(a szerző felvételei)

A most átadott szakaszon 1170 P+R parkoló és 422 kerékpártároló épült, új megállóhelyet építettek Magdolnavölgynél, és egy forgalmi kitérőt a Terranovánál. A vasútállomások környékének infrastruktúráját is fejlesztették: közúti és gyalogos aluljárók, buszfordulók épültek.

A szalag ünnepélyes átvágása. Balról: Kovács Ákos, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.(NIF Zrt.) vezérigazgató-helyettese, Tittmann János, Dorog polgármestere, Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infrastruktúráért felelős államtitkára, Thomas Dittmann, a Wiebe Gmbh projektvezetője, Sal László, az A-Híd Zrt. vezérigazgatója és Halmai László, a Vasútépítők Kft. ügyvezető igazgatója

A pálya Pilisvörösvár és Piliscsaba között hatvan, Piliscsévig hetven, Leányvárig nyolcvan, onnantól Dorogig száz kilométeres legnagyobb sebességre alkalmas. A Pilisvörösvár–Piliscsaba szakasz végleges átadása (úgy, hogy a forgalom már megindul rajta) 2014 áprilisára várható. A szűk ívsugarak – az alacsony pályasebességen kívül – egy, Magyarországon viszonylag kevéssé használt technológiát is megköveteltek, nem gyakori ugyanis az Y-vasaljas felépítmény. A munka az Óbuda–Pilisvörösvár szakaszon folytatódik, valamint a solymári, a pilisvörösvári és a piliscsabai felvételi épületeket is felújítják.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek