Irán: majom az űrben, mikor lesz iráni űrhajós?

iho   ·   2013.01.29. 18:30
cim

Irán bejelentette, hogy sikeresen feljuttatott egy majmot az űrbe. Az állat egy  Kavoshgar (Felfedező) rakétára szerelt kapszulában startolt, amely 120 kilométeres magasságot ért el a szuborbitális repüléshez, mielőtt „épségben visszahozta volna utasát”- jelentette be a védelmi minisztérium. Az iráni állami televízióban bemutatták a majomról készült fotókat.

A hírhez azt az információt érdemes hozzátenni, hogy a szuborbiltális repülés, és a 120 kilométeres magasság azt jelenti: a repülés ballisztikus jellegű volt, tehát amolyan fel-le űrutazás, űrugrás. Ez a magasság és ez a rakétateljesítmény feltehetően még alkalmatlan arra, hogy a kapszula földkörüli pályára kerüljön. A majom ezek szerint csupán perceket tölthetett az űrben illetve a súlytalanság állapotában.

Az iráni hírügynökség kiemelte, hogy a sikeres űrkísérlet egybeesett Mohamed próféta születésnapjával, de hogy a repülés pontosan mikor is történt, arról nem számolt be. A fellövést a közlemény egy újabb „hatalmas lépésnek” minősítette a biológiai kutatások és az űrtechnológia terén, ami eddig „néhány állam monopóliuma volt”.

Más hírügynökségek emlékeztetnek arra, hogy a nyugati hatalmak aggodalmukat fejezték ki Irán űrprogramja miatt, amit feltehetően nagy hatótávolságú rakéták fejlesztésére használ.

Az ilyen rakéták nukleáris robbanófejeket is szállíthatnak. Irán tagadja a vádakat, és azt állítja, atomprogramja pusztán békés célokat szolgál. Az űrkisérlet azonban inkább utal interkontinentális ballisztikus rakéta felhasználására, amelyek valóban alkalmasak lehetnek akár nukleáris robbanófejek célbajuttatására is.

Irán 2009-ben küldte fel első, saját fejlesztésű műholdját, és 2010-ben sikeresen felküldött egy patkányt, egy teknőst és férgeket. Mahmud Ahmadinezsád elnök ekkor jelentette be, hogy országa azt tervezi, 2019-re embert küld az űrbe. Az első kísérlet egy majom felbocsátására 2011-ben kudarccal zárult, és ez erősen demoralizáló hatással volt az iráni közvéleményre.

A mostani kísérletet egy francia stratégiai szakértő szerint nem mutatott fel új kapacitásokat a stratégiai fegyverzetek terén. Viszont azért tartja jelentős lépésnek, mert sikerült a majmot élve visszahozni.

Az űrkutatás történetében főemlősök kilövésére 1959-60-ban került sor, egy-két kisebb majom után Ham, a csimpánz 1961-ben repült ballisztikus pályán az űrbe egy amerikai Redstone rakéta segítségével, nem sokkal megelőzve az első embert, aki viszont orosz volt.

Kapcsolódó hírek