Ismerjük meg az átfolyós rendszerű elektromos vízmelegítő sajátosságait

iho   ·   2020.05.08. 09:55

(x)

A cikkben felfedjük a vízfelhasználás várható irányait, segítünk dönteni a tárolós és az átfolyós vízmelegítők között, egyúttal a gyakorlati működés részleteibe is betekintést engedünk.

Új irányok a háztartások vízfelhasználását illetően

Egyértelműen az energiafelhasználás csökkentését szorgalmazó szabályok és javaslatok bevezetésére lehet számítani a következő években. Várhatóan ez az irány lesz jellemző többek között a háztartásokban használt melegvíz-készítő berendezések kapcsán is.

Nem kérdés, hogy az új irányzat egyúttal innovatív technológiák alkalmazását is indokolja. A háztartások mellett többek között a közületek, illetve szolgáltató egységek meleg vizes mosdói kapcsán is kulcskérdés lesz tehát, hogy a vízmelegítők lehetőség szerint maximális hatékonyság mellett tegyék a dolgukat.

A tárolós vagy az átfolyós rendszerű elektromos vízmelegítők használatával járhatunk jobban?

A tárolós rendszer esetében elegendőnek bizonyulhat az alacsonyabb villamos teljesítmény is, ugyanakkor az alkalmazásnak vannak bizonyos hátulütői. Merthogy ezek a szerkezetek úgynevezett készenléti energiaveszteséggel is rendelkeznek, amit hétköznapi nyelven fogalmazva egyértelmű veszteségként tudunk elkönyvelni.

Emellett a telepítés során nagyobb helyigénnyel is rendelkezik, míg a készenléti állapot kizárólag folytonos, egyben magasabb hőmérsékletű hőntartás útján lehetséges. A felfűtés ráadásul csöpögéssel és vízveszteséggel is jár, mégpedig a víz tágulásának következtében.

Ennek olvasatában talán már nem is annyira nehéz kikövetkeztetni, hogy mi sokkal inkább az átfolyós villanybojler használatát javasoljuk. A következő pontban azt is megindokoljuk, hogy miért.


A kisméretű, átfolyós rendszerű elektromos vízmelegítők alkalmazásával járó előnyök

Amennyiben a működtetést sikerül optimális szinten tartanunk, akkor éves viszonylatban akár a vízmelegítő árának a felét meg is spórolhatjuk az átfolyós opció alkalmazásával. Ráadásul a helyigény is lényegesen kisebb lesz, a tárolós opcióval összehasonlítva nagyjából tized akkora.

A víz az átfolyás közben melegszik fel, vagyis nem lesz szükség az előzetes tárolására, egyúttal a készenléti energiaveszteséggel sem kell kalkulálnunk. A környezet felé felesleges hőleadás sem keletkezik, az átfolyós opciónál tehát ez a nemkívánatos körülmény sem jelentkezik.

Összefoglalva a kisméretű, átfolyós rendszerű elektromos vízmelegítő alkalmazása és működtetése alacsonyabb költségvonzatot ígér, miközben olyan kicsi helyet foglal el, hogy szinte észre sem fogjuk venni.

Kapcsolódó hírek