Ismét Flirtöket vesz Norvégia

iho   ·   2015.10.08. 21:15
400px_nsb_flirt

A norvég kormány a napokban jelentette be, hogy a 2016-os költségvetésből 1,55 milliárd norvég koronát, körülbelül százkilencven millió dollárt különített el a skandináv ország nemzeti vasútja, az NSB járműbeszerzésére. A motorvonatok költségének háromnegyedét a kormány, egynegyedét az NSB finanszírozza.

A járművek Bergen környékén, az ország keleti részén, valamint a főváros Oslót és Gjøvikot összekötő, úgynevezett Gjøvikbanen-vonalon fognak közlekedni. A vasúttársaság az új, modern és környezetbarát motorvonatokkal nyugdíjazhatja az érintett vonalakon jelenleg is használt régi szerelvényeit, továbbá növelheti az utaskapacitást is. Az NSB vezérigazgatója kihangsúlyozta, a társaságnak eddig még sosem volt ennyire egységes járműflottája – írja a Global Rail News.

A svájci Stadler Flirtjei Norvégiában is beváltották a hozzájuk fűzött reményeket: az NSB-hez újabb huszonhat vonat érkezhet<br>(fotó: Wikipedia)

Az NSB még 2008-ban állapodott meg a svájci Stadlerrel huszonhat elővárosi és huszonnégy intercity-kivitelű Flirt vásárlásáról. A kontraktus lehetőséget adott újabb szerelvények lehívására is, amivel az NSB azóta több alkalommal is élt, további harmincegy Flirt-vonatot igényelve. A vasúttársaság a megrendelt nyolcvanegy ötkocsis vonatból eleddig hatvannyolc Flirtöt állított forgalomba, a jelen rendeléssel együtt pedig százhét szerelvényt használhat a közeljövőben.

A norvég állam költségvetése az idei támogatásnál kicsivel kevesebbet, 3,2 milliárd koronát különített el a nemzeti vasút jövő évi működésére. A csökkentést a kormány azzal indokolta, hogy a számos vonalon tapasztalható utasszám-növekedés okán az NSB-nek már nincs szüksége a 2015-ös támogatási szintre – számol be az International Railway Journal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek