Ismét repül a Solar Impulse

iho/repülés   ·   2012.05.24. 16:31
cim1

Csütörtök reggel szállt fel és éjjel landol a fosszilis üzemanyagot nem használó, csak a nap erejével meghajtott kísérleti repülőgép.

A tavalyi sikeres Payerne-Párizs-Brüsszel repülés után most egy még sokkal nagyobb távval próbálkoznak a projekt mérnökei és pilótái: a gép a svájci Payernből indulva Madridba repül, majd később a marokkói Rabatba, ez lesz tehát a napelemes gép első úgymond  interkontinentális útja.

Reggeli start Svájcban (fotó: Solar Impulse)

A Solar Impulse hírünk leadásakor a Pireneusok felé közeledik, közben egyenletesen emelkedik nyolcezer méterre, hogy a repülését ne zavarják az időjárási jelenségek, a felhők, a turbulenca. Mindeközben a földhöz viszonyítva mindössze nyolcvan-száz kilométert tesz meg óránként.

A repülés élőben követhető a projekt weboldalán: délutáni helyzetkép Toulouse környékén, emelkedőben a Pireneusok felé

Ha minden rendben megy, a gép éjjel kettő körül landol Madridban, napközben ugyanis a napelemek teljesen feltöltötték az akkumulátorait, tehát éjszaka is lesz energiája a repüléshez.

A mostani repülés egyik próbája egy 2014-re tervezett földkörüli útnak.A madridi leszállásról és a gép útjáról reggel számol be részletesebben az iho.

Kapcsolódó hírek