Isztambulban nyitott újabb kiállítást a Közlekedési Múzeum

MTI   ·   2019.11.25. 10:54

A tárlat eredeti műtárgyakon, gazdag fotóanyagon, menetrendeken, térképeken keresztül azt a közlekedési és külkereskedelmi kapcsolatot mutatja be, amely a XIX. század során megnyílt új útvonalak révén indult fejlődésnek A történelmi török–magyar dunai és tengeri kapcsolatokat nemzetközi tudományos konferencia keretében értékelték az osztrák, horvát, török és magyar múzeumi szakemberek és kutatók. Az Isztambuli Magyar Intézet és a Közlekedési Múzeum kiállítása a jövő év február 1-jéig látogatható, és a tervek szerint jövőre a Duna-menti országokban is bemutatják.

A Közlekedési Múzeum nagy figyelmet fordít arra, hogy megújítása idején is megmutassa a falai közt folyó szakmai munka eredményeit. Ez két éven belül immár a tizenkettedik külföldi helyszín, ahol kiállítást mutatnak be. A XIX. század derekán megerősödő Duna-menti közlekedési és gazdasági kapcsolatok témáját az Európai Unió támogatásának köszönhetően nemzetközi tudományos konferencia keretében értékelték múzeumi szakemberek és kutatók. A tárlat és a nemzetközi tudományos konferencia az Isztambuli Magyar Intézet Diversity in Unitiy: Intercultural Dialogue through the Waves of Danube című Európai Unió által támogatott programjának keretében valósult meg. Az Opening to the East/Nyitás Keletre című angol–török–magyar nyelvű kiállítás célja, hogy bemutassa a számos utazó fantáziáját és a magyar gazdaságot is megmozgató török–magyar hajózási kapcsolatok történetét.

Számos műtárgy is látható a tárlaton, többek között egy több mint százéves magyar hajómodell. A modell a Corvin gőzhajót ábrázolja, amely az első világháború előtt menetrend szerint járt a dunai román és bolgár kikötők, valamint Isztambul között, rendszeresen szállítva a Vaskapun át Budapestről érkező árukat is. A számos hajómodell mellett a Magyar Folyam- és Tengerhajózási Rt. tiszti kalapja, díszkardja is Isztambulba érkezett. A kiállítás egyik további érdekessége az a megolvadt üvegpalack, amit az Erzsébet Királyné gőzhajó 1912-es tragédiája után Strotzka Norbert főgépész holtteste mellett találtak.

Az Isztambuli Magyar Intézet és a Közlekedési Múzeum együttműködése tavaly kezdődött, amikor az 1912. évi Budapest–Isztambul autós túrautat dolgozták fel közös kiállításon.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek