Itt a dunakanyari napijegy!

Tevan Imre   ·   2020.08.04. 19:27
dunakanyar_hajojarat0

A hazai közlekedési cégeknek sikerült viszonylag gyorsan reagálniuk a rendkívüli okokból bevezetett dunakanyari hajójáratok sikerére: a balparti közlekedést vas- és közúton egyaránt ellehetetlenítő hegyomlás miatt beiktatott vonatpótló hajók után klasszikus kirándulóhajókat is indított a járványhelyzetben külföldre kevésbé eljutó közönségnek a Mahart PassNave Kft. A hajók sikeresek, július végéig ötvenezer utasuk volt. (Ez az eladott jegyek száma, mivel egy jeggyel megszakító az utazás, több mint ötvenezer utazás volt értelemszerűen.)

(fotók: Vörös Attila)

A hajókázás helyszínére az átlagutas személyautóval jutott el, némely településen így már a parkolóhelyek szűkössége okoz gondot, a metódus környezetvédelmi szempontból sem ideális. Talán enyhítést hozhat ezen problémára is a MÁV-csoport szerdától értékesített Dunakanyar napijegye – hangsúlyozta egybehanzgzóan a keddi sajtótájékoztatón kormányszóvivő, két térségi országgyűlési képviselő, a PassNave és a Start vezetője.

A kétezer forintnál egy forinttal olcsóbb (a fiatalok még ötszáz forint kedvezményben részesülnek) szezonális termék augusztus bármely napjára, szeptemberben pedig péntekre, szombatra és vasárnapra váltható, és a MÁV-csoport (Start, HÉV, Volánbusz) itteni járatain korlátlan számú utazásra használható, így segítve a hajókázás megközelítését vagy persze bármilyen más turisztikai cél elérését a Dunakanyarban.

Kerékgyártó József, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Vác kerületének országgyűlési képviselője, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Völner Pál, az igazságügyi minisztérium parlamenti államtitkára, a Magyar Hajózási Országos Szövetség elnöke, Esztergom kerületének országgyűlési képviselője és Spányik Gábor, a Mahart PassNave Kft. ügyvezető igazgatója (fotók: Vörös Attila)

  • A 2-es vasútvonalon a Nyugatitól Esztergomig.
  • A 70-es vasútvonalon a Nyugatitól Szobig.
  • A 75-ös vasútvonalon Váctól Balassagyarmatig.
  • A H5-ös HÉV-en Békásmegyertől (!) Szentendréig.
  • A Volánbusz 3-assal és 8-assal kezdődő számozású járatain teljes hosszban.

A napijegy ezen kívül, pluszban érvényes még a Mahart PassNave négy itteni járata közül egyre egyetlen utazásra:

  • Visegrád–Nagymaros–Zebegény–Dömös–Nagymaros–Visegrád („körjárat”) vagy
  • Vác–Visegrád vagy
  • Szentendre–Visegrád vagy
  • Esztergom–Zebegény

Aki tehát több hajójárattal is utazna, nem ússza meg kétezerből, a második hajóra már újabb ötszáz forintért szállhat föl.

Érdemes tudni, hogy hétfőn nem járnak a hajók, kedden, szerdán, csütörtökön pedig csak a „körjárat” közlekedik!

A gyors bevezetést az egyes cégek technikai apparátusa nem mindenben tudta követni. Így a napijegyet hiába keresnénk a HÉV- vagy a Volánbusz-pénztáraiban, csak a MÁV-Startnál kapható. Elektronikusan is csak később, a tervek szerint augusztus 15-étől lehet megvásárolni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek