Itt az első új generációs 861-es

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.06.11. 12:30
dmu4_01

A szlovák személyszállító vasúttársaság (ZSSK) forgalomba állította az első harmadik generációs 861-es sorozatú dízelmotoros egységét, amelyet a ruttkai járműgyártótól rendelt meg. Az elkövetkező hónapokban fokozatosan kilenc szerelvényt vesz át a ZSSK, jövőre pedig további tizenkettőt. A vonatok két konfigurációban készülnek, a 861.1 csak kétrészes, a 861.0-ás viszont hosszabb, háromrészes szerelvény, ami esetében a két motorkocsi közé egy betétkocsi is kerül. A hosszabb szerelvény 171 ülőhelyet és 120 állóhelyet kínál, a rövidebb verzió 115 ülőhelyet és 80 állóhelyet kínál. Mindegyik szerelvény részben alacsonypadlós, wifi, konnektorok, légkondi és kamerarendszer is van bennük. A kamerarendszer utasszámláló érzékelővel is fel van szerelve. Összesen öt kerékpár szállítására is alkalmas egy-egy szerelvény.

A képre kattintva galéria nyílik<br>(fotók: ZSSK)

Az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva a megrendelő ezúttal 95 százalékos megbízhatóságot írt elő, amivel szeretnék elkerülni az előző szériák gyakori üzemképtelenségeiből adódó kellemetlenségeket. A vonatok a legszigorúbb TSI követelményeknek is megfelelnek, tűzbiztonsági szempontból is kiválóak. A motorvonatok a Besztercebányai, Zsolnai és Trencséni Kerületben közlekednek majd, kiváltva a koros klasszikus kocsikból összeállított szerelvényeket. A ZSSK a vonatok megvásárlása összesen 74,8 millió euró támogatást kapott, az önerő értéke csupán 2,2 millió euró ebben az esetben.

* *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek