James Cameron alászáll a Mariana-árokba

iho/hajózás   ·   2012.03.21. 08:30

James Cameron hajója valahol a Csendes-óceán délnyugati részén, egy Guam nevű aprócska sziget mellett horgonyoz, amely a Mariana-árokhoz legközelebbi szárazföldnek számít. A hajó fedélzetén vesztegelő Cameron és a Deepsea Challenger nevű tengeralattjárója bármelyik pillanatban megkezdheti az útját a Föld legmélyebb pontjára, ahol 52 éve nem járt ember. A rendező csupán arra vár, hogy megnyugodjon az óceán vize – írja az Index.

Eddig egyetlen alkalommal járt ember a Mariana-árokban. 1960-ban egy Trieste nevű batiszkáf fedélzetén két oceanográfus, Jacques Piccard mérnök és Don Walsh hadnagy ereszkedett le a dermesztő, 10 911 méter mély sötétségbe. Walsh ma az egyetlen élő ember, aki járt a Föld legmélyebb pontján.

A Mariana-árok a Csendes-óceán délnyugati részén, Japán és a Fülöp-szigetek közelében helyezkedik el. Legmélyebb része a Challenger-szakadék, amelynek egy mérés szerint 10 994, egy másik szerint 11 034 méteres tengerszint alatti pontja is van. Az árok nem emberbarát környezetéről híres: itt van a Földön a legnagyobb, közel 1100 baros nyomás, teljes a sötétség, és dermesztő a hideg. James Cameron ennek ellenére boldogan szállt versenybe a Föld legmélyebb pontjának meghódításáért, a rendezőnek régi szenvedélye az óceán.

Kapcsolódó hírek