Jelentős beruházást indít Budapesten a Bosch

MTI   ·   2018.07.10. 14:09
400px_bosch

A Bosch Budapesti Fejlesztési Központ Campus II. keddi alapkőletételén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a vonzó befektetési környezetet biztosító országok maradhatnak versenyképesek, mivel a világgazdasági átalakulás tempóját diktáló vállalatoknak csak ezekben éri meg kidolgozni és alkalmazni az új technológiákat. Magyarországra a digitális ipari forradalom jelentős hatást gyakorol, mivel közepes méretű és rendkívül nyitott gazdaságként a külső tényezőkre különösen érzékeny. A miniszter szerint a további sikerek érdekében el kell érni, hogy a beruházók ugyanúgy hozzanak ide fejlesztő kapacitásokat, ahogy korábban hagyományos termelőegységeket telepítettek. Magyarország jól képzett munkaerőt és alacsony adókat kínál, továbbá kiemelt támogatásban részesíti azokat, akik jelentős hozzáadott értéket teremtő üzemeket hoznak. A kormány emellett arra is törekszik, hogy a térségben élen járjon a technológiai feltételek megteremtésében, például az internet kiépítésében az ország minden részén.

A világszinten is meghatározó jelentőségű Bosch olyan beruházást hoz Budapestre, amely a Magyarország számára különösen fontos, tavaly nyolcezer milliárd forint belföldi termelési értéket meghaladó autóipar fejlesztési kapacitásait bővíti. A magyar mérnöki tudásra alapozó létesítmény a Bosch második legnagyobb európai fejlesztési központjaként az elektromos és az önvezető autók fejlesztésének új lehetőségeit teremti meg, ráadásul tízezer négyzetméteren tesztpálya is épül mellé. A Bosch és Magyarország stratégiai szövetségét a kölcsönös előnyök is erősítik, hiszen a német cég tavaly ezerháromszázmilliárd forint bevételt ért el itt, a magyar gazdaság pedig két év alatt százharmincmilliárd forint Bosch-beruházással gyarapodott és tizennégy felsőoktatási intézmény köthetett együttműködési megállapodást a vállalattal.

A Bosch harminchétmilliárd forintból kilencvenezer négyzetméterrel bővíti Budapesti Fejlesztési Központ Campus II közponját, a X. kerületi Gyömrői úton. Az építkezés 2021-ben ér véget (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Daniel Korioth, a magyarországi Bosch-csoport vezetője stratégiai jelentőségű beruházásnak nevezte a budapesti központ bővítését, mivel az erősíti a cég elkötelezettségét Magyarország mellett. A Bosch mint beruházó tehetséges, jól képzett munkavállalók tömegét találja itt, és érdekes szakmai kihívást jelentő megbízásokat kínál számukra. A Bosch budapesti fejlesztési központjának vezetője közölte, hogy a csaknem két és félezer mérnököt foglalkoztató létesítmény nagyszabású fejlesztésekre is önállóan alkalmas. Oliver Schatz hozzátette, hogy a most kezdődő bővítés mindezt egyedülálló műszaki lehetőségekkel bővíti, és biztosítja a kreatív mérnöki munka feltételeit.

Klaus Peter Fouquet, a Robert Bosch AG elnöke hangsúlyozta, hogy Magyarország mind a gyártásban, mind a fejlesztésben kulcsfontosságú a Bosch számára. Utóbbi területre a cég csaknem ötvenötmilliárd forintot fordított tavaly belföldön, a több mint tizeháromezer magyarországi alkalmazottból kétezer-hatszázan kutatási és fejlesztési területen dolgoznak. A vállalat vezetője a beruházástól azt várja, hogy hosszú távú növekedést biztosít és magasan képzett munkavállalók számára teremt csaknem kétezer álláshelyet.

A Bosch idén ünnepli első magyarországi kirendeltségének századik évfordulóját. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi cég Magyarországon kilenc leányvállalat működtetésével a legnagyobb külföldi ipari munkaadó. A Bosch globális árbevétele tavaly meghaladta a hetvennyolcmilliárd eurót.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Nagyvasút Vasút

Szintet lép az Alstom

iho.hu   ·   2024.04.14. 17:00

Hozzávetőlegesen hatmilliárd forintos fejlesztési programmal növeli gyártási kapacitásait az Alstom vasúti forgóvázkereteket előállító gyára Mátranovákon.