Jelentős növekedés a cseh buszpiacon

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.01.09. 11:15
Sor_Transdev_01

Az új autóbuszok eladási statisztikái alapján 2018-ban Csehországban ötven százalékkal több autóbuszt regisztráltak, mint 2017-ben. Az év végi számok azt mutatják, hogy 2018-ban összesen 1 203 új buszt adtak el. A piacvezető váratlanul a hazai SOR Libchavy lett, pedig a 2018-as év folyamán végig az Iveco vezette az eladási listát.

A Járműimportőrök Szövetségének adatai szerint az autóipari eladások legdinamikusabban fejlődő ágazata tavaly az autóbuszok szegmense volt. A legerősebb hónap a december volt, amikor összesen 264 eladott új autóbuszt regisztráltak az országban. Ennek fő oka leginkább abban rejlik, hogy megkezdődtek a nagyobb lélegzetvételű új megrendelések leszállításai például Morvaországban. A SOR éppen ezért körözte le az egész évben vezető Ivecót, decemberben ugyanis csak a SOR 146 új leszállított autóbuszt regisztráltatott Csehországban. Ehhez nagybaen hozzásegített a Prágai Közlekedési Vállalat megrendelése is. Az előző három évben az eladások királya az Iveco volt. Azért a piaci második sem búslakodhat, a Vysoké Mýtoban működő vállalat gyártósorai is teljes fordulat mellett pörögnek, csak az eladásaik zöme külföldi megrendelőhöz kerül.

Az eladási statisztika 2018-ban a járművek típusai szerint

A listavezető SOR 2018-ban összesen 368 új autóbuszt értékesített, az Iveco 315-öt, a bronzérmes Mercedes-Benz pedig 102 autóbuszt adott el. A kivitelezést tekintve a legtöbb városi autóbusz volt (559), a helyközi autóbuszok száma 441 volt.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek