Jelentősen nőtt tavaly óta az alternatív üzemanyaggal hajtott gépjárművek száma

MTI/iho   ·   2017.11.08. 13:25

Ötvenegy egész négy százalékkal több alternatív hajtású járművet helyeztek forgalomba az idei harmadik negyedévben az Európai Unióban mint egy évvel korábban. A második negyedévben harmincnyolc százalék volt az éves növekedés, az első negyedévben harminchét egész hat százalék. Ez jóval magasabb érték, mint a tavalyi:  2016 negyedik negyedévében egy egész kettő százalék, 2016 harmadik negyedévében pedig hét százalék.

Az idei harmadik negyedévben kétszáztizenegyezer-hatszázharmincöt alternatív hajtású személygépkocsit helyeztek forgalomba az Európai Unióban. Ez a teljes autóeladás hat egész kettő százalékát teszi ki. Elektromos hajtású autóból (electrically-chargeable vehicle, ECV) ötvenötezret vásároltak, vagyis ötvenöt egész három százalékkal többet, mint 2016 harmadik negyedévében. Az ECV egy egész hat százalékát adta a teljes értékesítésnek a harmadik negyedévben.

Az idén forgalomba helyett hibrid-elektromos autók (HEV) száma is jelenősen nőtt. Idén száztizenegyezret helyeztek forgalomba, ötvenkilenc egész hét százalékkal többet mint 2016 harmadik negyedévében.

Egyéb, nem elektromos alternatív hajtású autót pedig harminc egész hat százalékkal többet, negyvenötezret. Az utóbbi kategórián belül az autógázzal (LPG) hajtott autók száma harmincnyolc egész egy százalékkal, a földgázzal (CNG) hajtott autóké pedig tizenkét egész kilenc százalékkal emelkedett. Az EU öt legnagyobb nemzeti autópiacán kétszámjegyű volt a növekedés, azonban a teljes értékesítésben továbbra is alacsony részarányt takar. Az idei harmadik negyedévben csak minden hatvanadik forgalomba helyezett autó volt tisztán elektromos az Európai Unióban és minden tizenhatodik valamilyen alternatív hajtású.

Magyarországon a harmadik negyedévben ezerszázkilenc alternatív hajtású autó állt forgalomba, duplája az egy évvel korábbi ötszáznegyvenegynek. Az első három negyedévben forgalomba állított autók száma háromezer-kétszázkilencvenötre nőtt ezernégyszáznyolcról.

Ebből az idei harmadik negyedévben százötvenegy a tisztán elektromos hajtású jármű, egy évvel korábban huszonnégy volt. Hálózatról tölthető (plug-in) hibrid-elektromos autót száztizenkilencet helyeztek forgalomba a harmadik negyedévben, majdnem dupláját az egy évvel korábbi hatvankettőnek.

A hibrid hajtású autókról szóló kimutatás szerint a harmadik negyedévben nyolcszázhuszonnyolcat helyeztek forgalomba Magyarországon az egy évvel korábbi négyszáznegyvenkilenc után.

Egyéb alternatív hajtású autó tizenegy állt forgalomba Magyarországon a harmadik negyedévben, míg tavaly mindössze hat. Az első három negyedévben azonban a számuk harmincról tizenkilencre csökkent.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.