Jöhetnek az IC-motorvonatok a GYSEV-hez

iho.hu   ·   2024.09.09. 23:00
03_gysev_ic_flirt___medialibrary_original_1505_846

Kormányhatározat született a Győr–Sopron– Ebenfurti Vasút Zártkörűen Működő Részvénytársaság kilenc plusz két motorvonata beszerzésének finanszírozását célzó, legfeljebb 160 millió euró tőkeösszegű hitelszerződéshez kapcsolódóan száz százalékos mértékű egyedi állami garancia vállalásáról a hitelszerződésből származó fizetési kötelezettségekre. 

Kora tavasszal írtunk arról, hogy Sopron–Budapest, illetve a Szombathely–Budapest viszonylaton közlekedtetni tervezett intercity villamos motorvonat szállításáról kötött szerződést a Stadler és a GYSEV. A járműveket az üzemeltető vasúttársaság 2027-től a tervezte forgalomba állítani. Az új, kétáramnemű járművek nemcsak Magyarországon, hanem Ausztriában is közlekedhetnek. 

Az aláírt szerződés egy kilenc járműből álló alapmegrendelésből és egy legfeljebb négy motorvonatra vonatkozó opcióból állt. A GYSEV-nek a szerződés életbelépésétől számított hat hónapig volt lehetősége eldönteni, hány opciós vonatot rendel a Stadlertől – a határidő szeptember 19-én járt volna le. A szállítói szerződés életbelépésének feltétele volt a finanszírozási kérdések tisztázása.

A GYSEV IC motorvonat beszerzése jelenleg az egyetlen olyan folyamatban lévő projekt, amelynek köszönhetően új vasúti személyszállító járművek állhatnak forgalomba a magyar hálózaton. Az ötrészes, korszerű szerelvények kocsiszekrényei a Stadler szolnoki üzemében, magyar szakemberek munkájával készülnek majd. Forgalomba állításuk 2027-ben várható.

A Magyar Közlöny legfrissebb számában „A Kormány 1267/2024. (IX. 9.) Korm. határozata a Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút Zártkörűen Működő Részvénytársaság Európai Beruházási Bankkal történő szerződéskötés engedélyezéséről és a hozzá kapcsolódó egyedi állami garancia vállalásáról” címmel megjelentek szerint a kormány felhívja az  építési és közlekedési minisztert, hogy gondoskodjon arról, hogy a  GYSEV Zrt. az  opcionálisan beszerzendő motorvonatok finanszírozásához a  hitelszerződés szerinti hitelből csak annyit hívjon le, amely összeghez szükséges – önrésznek minősülő – projektek forrása a  hitel lehívásakor a  GYSEV Zrt. részére rendelkezésre áll.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek