Jön a téli üzem az utakon

iho/közút   ·   2012.11.09. 16:30

A téli üzem során az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) munkavállalói mintegy 740 km autópálya, 216 km autóút és főút, valamint 398 km csomóponti ág, illetve pihenőhely sózásáról és a hó eltakarításáról gondoskodnak – közölte a Világgazdaság.

Annak érdekében, hogy az autópályák alkalmasak legyenek a biztonságos téli üzemre, a társaság szakemberei megszüntették a burkolat- és padkahibákat, gondoskodtak az úttartozékok javításáról és pótlásáról (különös tekintettel a fényvisszaverő elemekre), eltávolították a hóakadályt okozó növényzetet, valamint kihelyezték a hófogó rácsokat.

A téli üzem időszakában a társaság a megszokottnál is szorosabb együttműködést tart fenn az érintett hatóságokkal, így például a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel, a mentőszolgálattal. Az ÁAK Zrt. a téli útüzem során is maradéktalanul eleget tesz az országos közutak kezelési szabályzatában rögzített előírásoknak. A szabályzat előírja, hogy a síkosság elleni védekezést az észleléstől számítva fél-egy órán belül meg kell kezdeni és átlagos téli időjárás mellett 2-4 óra alatt kell befejezni.

A társaság birtokában jelenleg 126 darab olyan jármű található, amelyek aktívan részt vesznek az utak megtisztításában. Az elmúlt időszakban a társaság által kezelt úthálózaton mintegy 25 ezer tonna sót szórtak a burkolatra.

Kapcsolódó hírek