Jönnek a Civisek!

Istvánfi Péter   ·   2013.10.31. 13:15
00

Még januárban adtunk hírt róla, hogy a BKV használt buszokat venne bérbe. A kiírás alapján már akkor sejteni lehetett, hogy a legjobb eséllyel a debreceni Civis 12-esek indulnak. A többször elhalasztott pályázaton végül most hirdetett eredményt a BKK, a győztes pedig a DKV-ITK párosa lett.

A győztes Civis 12-eseket 2009-ben gyártotta a székesfehérvári Alfa Busz Kft. A száz szóló mellett negyven csuklóst is vásárolt az új szolgáltató (utóbbiakat közvetlenül a Volvótól), amely ezekkel a buszokkal vette át a szolgáltatást a Hajdú Volántól. Később aztán a csökkenő utasforgalom miatt a kocsik egy részét leállították, ekkor keltették fel a BKV érdeklődését az alig használt, mindössze négyéves autóbuszok.

Alfa Civis 12-esek a debreceni Nagyállomáson<br/>(fotó: Ács Attila)

A Civis 12-esek szinte teljesen megegyeznek a Volvo 7700-asokkal, amelyekből több mint kétszáz szóló és csuklós kivitelűt üzemeltet a fővárosi cég. A Volvo B9L alvázra épült, teljes hosszban alacsony padlós kocsikat Euro V-ös normát kielégítő Volvo D9B310 motor mozgatja, amihez ZF gyártmányú hatfokozatú automata váltó kapcsolódik.

A buszok megkapják a BKK-flottaszínt, így külsőre nem sokban térnek majd el a képen látható kelenföldi Volvo 7700-astól<br/>(fotó: Németh István)

A BKK közleménye csak annyit említ, hogy az új buszok a pesti oldalra kerülnek, valószínűsíthető, hogy a cinkotai garázs vonalaira. Jelenleg ugyanis ez az egyetlen üzemegység, ahol nincs más akadálymentes szóló kocsi, csak a problémás Ikarus 412-es. A kocsikat ugyan csak bérli a BKV, de ettől függetlenül megkapják a jelenleg érvényes BKK-festést és arculati elemeket.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek