Jönnek a kínai autóipari befektetők?

iho/közút   ·   2012.03.21. 09:05

Új befektetők, illetve már itt lévő, kínai tulajdonban lévő, egyelőre más ágazatban működő cégek léphetnek a hazai autóalkatrész-gyártók közé – értesült a Napi Gazdaság.

Több, dominánsan a járműiparban érdekelt kínai cég már megjelent Magyarországon, de csak elektronikai termékek gyártásával, mintegy felderítve a piacot – mondta a közelmúltban egy kerekasztal-beszélgetésen Bogdanovits László, a Magyar Járműalkatrész-gyártók Országos Szövetségének ügyvezető főtitkára. Hozzátette: ez intenzív és gyorsuló tendenciát mutat, több társaság az alapinformáció-gyűjtésen már túl van és végleges döntés előtt áll.

A szakember konkrét céget nem nevezett meg, ám azt a gazdasági lap kérdésére elárulta, hogy a kínai Precision Products Manufacturing (PPM) Ltd. már közzétett egy felhívást. Ennek értelmében a társaság egy magyarországi, közepes méretű, évi 20-150 millió euró forgalmú, Tier 1 vagy Tier 2 szintű autóipari beszállító cégbe szállna be. Az akvizíciós hirdetmény szerint garantálnák a munkahelyek és a piacok megtartását, illetve a kínai kivitelt helyeznék fókuszba. Az Opten adatai szerint 30 olyan, járműalkatrészeket gyártó cég működik Magyarországon, amely elméletben megfelel a fenti árbevétel-kritériumnak.

Kapcsolódó hírek