Jönnek az új légpárnás hadihajók

MTI   ·   2012.07.10. 08:47

A járműből további nyolcat is rendelhetnek. Az új járművekkel a régi, hamarosan elöregedő gépparkot szeretné frissíteni a haditengerészet – jelentette be a Pentagon. A szerződést a védelmi fejlesztésekkel foglalkozó Textronnal kötötte a haditengerészet; ők vállalták, hogy legyártják a hajókat. A szerződésben foglalt összeg 213 millió dollártól 570 millióig terjed; a Pentagon hivatalos közleménye szerint ez annak függvényében fog módosulni, hogy hány hajót rendelnek az eredetileg tervezett nyolcból – írja az Index.

Az első Ship-to-Shore Connector (SSC) – amely, mint a nevéből kiderül, a hadihajóktól a tengerpartig szállítaná a tengerészgyalogosokat – várhatóan 2017-ben érkezne, és három évvel későbbre várható a rendszerbe állítása. Az SSC-k várhatóan leváltanák azt a 91 LCAC (Landing Craft Air Cushion-class) légpárnás hajót, amelyeket a tengerészgyalogság már 1982 óta használ.

Az új SSC-k költsége, bár első pillantásra magasnak tűnik, a haditengerészet szerint lényegesen alacsonyabb, mint a jóval öregebb LCAC-k karbantartása. Egy hajó várhatóan 67 tonnányi rakományt tudna szállítani, 35 csomós (65 kilométer per órás) sebességgel, akár 25 tengeri mérföldnyi távolságra; ez elég ahhoz, hogy negyvenhat kilométeres távolságra eljuttasson egy tankot.

Kapcsolódó hírek