Jóváhagyták a Budapest 21-et

MTI   ·   2013.03.27. 10:58

Jóváhagyta a kormány és a főváros közötti, Budapest 21 elnevezésű szerződést a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A képviselők 20 igen szavazattal, 10 ellenszavazat mellett döntöttek így.

A megállapodást március 8-án írta alá Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester, a dokumentum hatályba lépésének feltétele volt a testület jóváhagyása.

A dokumentumnak két pillére van: a fővárosi adósságállomány 60 százalékos állami átvállalása, valamint az, hogy a következő évek nagy fővárosi fejlesztéseit közösen dolgozza ki a kormány és a főváros vezetése.

A kormány a szerződésben vállalja, hogy támogatja a fővárossal egyeztetett, a közösségi közlekedésre és egyéb városfejlesztési tervre irányuló projektlista megvalósítását. A kabinet emellett a fővárosi közösségi közlekedés zavartalan működtetése érdekében május 20-ig lépéseket tesz, beleértve a működés stabilitását biztosító intézkedéseket is.

A 4-es metró forráshiányának megszüntetéséről és a beruházás kapcsán felmerülő többletköltségek finanszírozásáról augusztus 31-ig állapodik meg a kormány és a főváros.

A dokumentum kimondja, hogy a kormány egyetért egyebek mellett az elektronikus jegyrendszer bevezetésével, együttműködik a Duna-parti területek egységes fejlesztésében és hasznosításában, valamint további jövőbeni megállapodásokat helyez kilátásba.

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.