Jövőre átadják az M3-as új szakaszát

MTI   ·   2012.05.25. 13:01

A jövő év elején megindulhat a forgalom az M3-as autópálya épülő új szakaszán, Nyíregyháza és Vaja között – jelentette be a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs igazgatója pénteken Nyíregyházán, ahol a beruházás jelenlegi állásáról tartott sajtótájékoztatót.

Loppert Dániel elmondta: az M3-as autópálya Nyíregyháza és Vaja között, a 49-es számú főútig készülő új részének építési munkálatai november 30-ra fejeződnek be, s a műszaki átadás-átvétel után várhatóan a jövő év januárjában-februárjában indulhat meg rajta a forgalom.

A sztráda további, Vaja és Vásárosnamény közötti szakaszára várhatóan augusztusban írják ki a közbeszerzési pályázatot, utána kötnek szerződést a kivitelezővel, s a gyorsforgalmi útrész a tervek szerint 2014 áprilisára éri el a beregi tájegység központját Vásárosnaményt.

Nyíregyháza határában a várost nyugatról elkerülő útrészt is építenek az M3-as autópályához kapcsolódóan. A 6 kilométeres, kétszer egy sávos út tervezése már megkezdődött, s várhatóan 2014-ben kezdődhet meg az építése.     A kommunikációs igazgató közlése szerint az M3-as autópálya Nyíregyháza és Vaja között épülő részén a földművek 90 százaléka már elkészült. A sztráda útvonalán az úgynevezett alapréteg munkálatainak 80 százalékával is végeztek már a kivitelezők. A kopó- és kötőréteg munkálatai is megkezdődtek, s eddig 20 százalék arányban készültek el vele az építők.

A még hiányzó munkálatok a nyáron és ősszel fejeződnek be, s november 30. után indul a műszaki átadás-átvétel. A további sztrádarészen, Vaja és Vásárosnamény között a régészeti feltárás és a területszerzés 99-100 százalékos arányban befejeződött, így a várhatóan az augusztusi közbeszerzési pályázatkiírás és az azt követő szerződéskötés után még az idén megindulhat a 12 kilométeres útrész az építése.

Az M3-as autópálya – a korábbi közlések szerint – Nyíregyháza és Vásárosnamény közötti új Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakasza az Új Széchenyi Terv keretében 62 milliárd forint költségből, az Európai Unió támogatásával épül. Brüsszel 34 milliárd forint fejlesztési forrás ad az összesen 45,7 kilométer hosszú, kétszer két sávos gyorsforgalmi út kialakításához, amely az európai V. korridor, szállítási útvonal része lesz.

A sajtótájékoztatón Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) Nyíregyháza polgármestere kiemelte: a megye leghátrányosabb helyzetű szatmári és beregi területét elérő M3-as autópályától gazdasági fellendülést várnak a két tájegységben.

Az önkormányzati vezető Nyíregyháza szempontjából a tervezett nyugati elkerülő út építésének fontosságát emelte ki, mivel az köti majd a sztrádához a város új ipari parkját, amit a Tiszavasvári út és a Simai út közötti területen alakítanak ki. A régi, 107 hektáros önkormányzati ipari park ugyanis már „betelt” a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen, így újabbat hoznak létre a befektetők fogadására.

Kapcsolódó hírek