Jövőre érkezik az elektromos Partner

B. Cs.   ·   2012.10.09. 11:45
e_partner_k

A Partner Electrique pont úgy néz ki mint hagyományos társai, ám a motorfedél alatt belsőégésű helyett villanymotor dolgozik. A hajtásláncot két nagy energiasűrűségű lítium-ion akkumulátor csomag táplálja, teljesítményük 22,5 kW/h. Az akkumulátorok a karosszéria alján, a hátsó futómű előtt és mögött találhatók, így nem csökken a hasznos raktérfogat.

Elektromos Peugeot Partner (fotó: ampnet)

Az elektromos Partnert nagyteljesítményű, állandó mágneses szinkronmotor hajtja. Névleges teljesítménye 49 kW (67 lóerő), folyamatosan rendelkezésre álló nyomatéka 200 Nm. Hatótávja 170 kilométer.

Az elektromos Partner akkumulátorai kétféleképpen tölthetők fel: a normál feltöltés (akár 16 A) 6-9 óráig tart, míg gyorstöltéssel (125 amperig) félóra alatt el lehet érni a 80 százalékos feltöltöttséget. A normál töltő fedele az autó első, jobboldali sárvédőjén nyitható, a gyorstöltő csatlakozója pedig hátul, a tanksapka helyén, a vezetőoldalon található.

A műszerfalon kapott helyet az energia fogyasztását, illetve visszanyerését jelző mutató, amely folyamatosan ösztönzi a vezetőt a gazdaságos vezetésre. A sofőr egy külön menüben a fűtés és a légkondicionálás által felhasznált energiát is követheti, a fedélzeti számítógépről pedig leolvashatja a maradék hatótávot és az átlagos energiafogyasztást kW-ban. A Partner Electrique a gázelvételkor és a fékezéskor visszanyert mozgási energiát elektromos energiává alakítja át. A visszanyert energiával útközben is növelhető a hatótáv.

A jármű kétféle hosszúságban (4,38 méter és 4,63 méter) választható, hasznos raktérfogata 3,3 köbméter a rövidebb, 3,7 köbméter a hosszabb változatban, míg a hasznos hosszúság az első változatban 1,80 méter, a másodikban 2,05 méter. Teherbírása 685 kilogramm.

Akár 4,1 köbméteres is lehet a raktér (fotó: ampnet)

Variálható üléspadjának köszönhetően a hasznos térfogat 400 literrel megnövelhető. Ezzel az első változatban 3,7 köbméterre, a másodikban 4,1 köbméterre növelhető a raktérfogat, a hasznos hosszúság 3,25 méter. Előnye, hogy olyan városrészekbe is be lehet vele hajtani, ahová hagyományos járművel tilos. Alapfelszerelés az elektronikus menetstabilizáló (ESP) és az ahhoz kapcsolódó dombsegéd.

Kapcsolódó hírek