Júliustól Talgóznak a bosnyákok

iho/vasút   ·   2016.05.25. 11:15
400px_bosnyaktalgo

A bosnyák szövetségi vasút ZFBH által még 2005-ben, 67,7 millió euróért rendelt spanyol kocsik a bosnyák főváros Szarajevóból a horvát fővárosba, Zágrábba, a szintén horvátországi Pločéba, valamint Bosznián belül a Szarajevó–Banja Luka útvonalakon fognak közlekedni. A járműveket a vasúttársaság a spanyol kormány által biztosított hitel segítségével vásárolta.

A ZFBH még 2005-ben rendelte a spanyol Talgótól a kocsikat, melyeket 2010 óta Szarajevóban tároltak, azonban júliustól végre menetrend szerint koptathatják a bosnyák és a horvát síneket (fotó: skyscrapercity.com)

Az öt nappali és négy éjszakai forgalomra alkalmas szerelvény 2010-ben érkezett meg Boszniába, azonban azóta egy métert se tettek meg menetrend szerint, szabad ég alatt tárolták őket. A ZFBH szerint a kocsik forgalomba állását a bosnyák vasúthálózat csapnivaló állapota hátráltatta. A gyártó Talgótól nemrég szakemberek érkeztek a szarajevói bázisra, a műszaki vizsgálatokat követően pedig minden szükséges engedélyt megadtak mind a boszniai, mind pedig a horvátországi közlekedéshez – számol be az International Railway Journal.

A ZFBH 2012-ben az akkor még létező közvetlen budapesti járatot is Talgo-kocsikkal tervezte kiállítani, a szándékból végül semmi sem valósult meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek