Kalauz helyett applikáció

Zöldi Péter   ·   2017.08.05. 18:45
kalauz_app_kislid

Vonatkísérő helyett okostelefon: a Deutsche Bahn a jövőben egy applikáció segítségével kívánja ellenőrizni, hogy a vonatain utazók rendelkeznek-e érvényes jeggyel. Mindez persze csak bizonyos feltételek között működne.

Beszállás, becsekkolás, pihenés – ezzel a reklámszöveggel reklámozza a vasúttársaság a DB-Navigator applikáció új funkcióját. Ebben az esetben a becsekkolás azt jelenti, hogy az utas maga ellenőrzi menetjegyének érvényességét – amelynek a felmutatása a jövőben feleslegessé válik.

Jelenleg két járaton folyik az új rendszer tesztelése: a „Komfort Check-in”-nek nevezett szolgáltatást a 915-ös számú Dortmund–Stuttgart és a 912-es Stuttgart–Essen ICE-járatokon lehet igénybe venni. Ennek feltétele, hogy az utas rendelkezzen okostelefonnal, tablettel, egy online megváltott jeggyel és ülőhelyfoglalással. Az online vásárolt jegyet előzőleg fel kell tölteni az applikációba. Amennyiben az utas a vonaton helyet foglalt, az alkalmazással kiválasztja a menetjegyét, azután a felugró „Reiseplan” (útiterv)-ablakban megtalálja a „Komfort Check-in” billentyűt. Ezzel igazolja a menetjegye érvényességét és az ülőhely elfoglalását.

Innen kezdve az alkalmazás átveszi az utazási jogosultság ellenőrzését. A vonatkísérő a saját terminálján látja az utazás adatait, és tudja, hogy az adott utast nem kell ellenőriznie. Innentől kezdve megszűnik a jegykezelés procedúrája.

A szolgáltatásnak a két kísérleti útszakaszon túli kiterjesztése a Deutsche Bahn szerint fokozatosan mehet végbe.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek