Kamionok százai vesztegelnek nyugaton

MTI   ·   2013.02.12. 09:02

Kedd reggel csaknem nyolcszáz kamion vesztegelt Zala megyében a főutak melletti pihenőhelyeken a magyar-szlovén határon hétfő óta fennálló forgalomkorlátozás miatt. Vas megyében szintén sok kamion állt félre, Vátnál és Körmendnél jelentős útszűkületeket okozva.

Az olaszországi rendkívüli hóhelyzet miatt tovább szigorították a magyar-szlovén határon a kamionforgalmat, reggel hat órától már a szlovén rendszámú vagy Szlovéniába árut szállító teherjárműveket sem engedik át a határon – közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője kedden reggel.

A szlovén hatóságok a 7,5 tonnásnál nagyobb tehergépjárművek forgalmát korlátozták, a Szlovéniába és Olaszországba tartó kamionokat már a magyar-osztrák és a magyar-szlovák határállomásokon próbálják félreállítani, a magyar-szlovák határon Rajka, Vámosszabadi és Komárom felől érkezőket már be sem engedik Magyarországra. A korlátozások a személyautók forgalmát nem érintik.

Zala megyében, elsősorban Rédics térségében, a 86-os úton, az M70-es autóúton és az M7-es autópályán lévő pihenőhelyeken és benzinkutakon. Mintegy száznyolcvan jármű az M7-es autópálya Nagykanizsa-Eszteregnye közötti szakaszán, a leállósávban áll.

Rigó Csaba kormánymegbízott, a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke összehívta a nagykanizsai és a letenyei járási védelmi bizottságot annak érdekében, hogy a várhatóan legalább két napig fennálló forgalomkorlátozás időtartama alatt megszervezzék a várakozó járművek utasainak ellátást.

Az Útinform jelentése szerint a Hegyeshalom felől érkező, szlovén vagy olasz célállomásra tartó teherjárműveket az M1-es autópálya parkolóiba terelik. Az M7-es és M70-es pihenőhelyein és parkolóiban hétfő délután óta több száz kamion várakozik, a jobb oldali parkolók szinte mindenhol megteltek. Az M7-es autópályán már a főváros felé tartó oldal parkolóihoz fordítják vissza a Szlovéniába tartó teherkocsikat.

Autóbusz is elakadt

A zalai katasztrófavédelem a honlapján beszámolt arról is, hogy hétfő reggel a Sárhida és Gellénháza közötti összekötő úton egy tehergépkocsi keresztbe fordult, és elakadt egy autóbusz is, amelyen 17-en utaztak. Korábban a Zalaegerszeget északról elkerülő úton egy személygépkocsi vált mozgásképtelenné a hóban, a 74-es úton, Barnakpusztánál pedig egy parkettát szállító kamion csúszott az árokba.

Bár Veszprém megyében csak pár centiméter hó hullott, a közlekedés lelassult. A megyei katasztrófavédelem jelentése szerint Nemesvámos környékén, a Veszprémből Tapolcára vezető úton árokba csúszott egy kamion, mentése a kedd reggel megkezdődött.

Pest megyében is fennakadásokat okozott a hó. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. jelentése szerint hóátfúvások nehezítik a közlekedést Perbál, Tinnye, Budakeszi és Telki környékén. A 1103-as és 1104-es mellékutakat folyamatosan tisztítják hóekével, de a közútkezelő arra kéri a járművezetőket, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek, mert a szél folyamatosan visszahordja a havat.

Visszafordítanak egy kamiont az M7-esen Eszteregnyénél<br />(fotó: MTI, Varga György)

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Elfújta a szél

iho   ·   2024.02.05. 10:38

Megrongálódott egy perontető a 30a vonalon a hétfő délelőtti szélviharban, ezért Martonvásár és Kápolnásnyék között csak egy vágányon közlekednek a vonatok.