Katasztrófa Dél-Amerikában, focicsapat zuhant le az Avróval

iho   ·   2016.11.29. 09:20
chape_baleset0

15:08 A kolumbiai hatóságok megerősítették, hogy csak négyen élték túl a katasztrófát: a roncsok közül kimentett egyik utas ugyanis a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe. Az Avrón nyolcvanegyen utaztak, köztük a brazil Chapecoense-SC huszonkét futballistája, akik a Copa Sudamericana döntőjének első mérkőzésén léptek volna pályára. A katasztrófa térségében rossz idő volt, a mentést is nehezíti a szakadó eső. A történtek miatt a dél-amerikai szövetség felfüggesztette valamennyi tagállama összes mérkőzését bajnoki és kupamérkőzését valamennyi osztályban. A kolumbiai Atlético Nacional, a Chapecoense-SC ellenfele azt javasolta, a brazilok kapják meg a Copa Sudamericanát. Háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el Brazíliában.

A képre kattintva galéria nyílik. Figyelem! Megrázó felvételek! (fotók: Daily Mail)

 

Korábban írtuk:

A bolíviai Santa Cruz városából a kolumbiai Medellinbe tartó Avro RJ-85 típusú négyhajtóműves regionális utasszállító charterjáratot teljesített, fedélzetén hetvenkét utassal és kilenc főnyi személyzettel, amikor 15–20 mérföldnyire Medellintől délre helyi idő szerint este tíz óra körül földnek (hegynek?) ütközött, miközben az utolsó transzponderadatok szerint a Rio Negro repülőtér felé süllyedt és elhagyta a 155-ös repülési szintet.

A CP-2933 lajstromjelű gép az Aviation Herald repülésbiztonsági portál információi szerint nem sokkal azelőtt, hogy eltűnt volna a radarernyőkről, vészhelyzetet jelentet, a személyzet elektromos problémát említett és elsőbbségi leszállást kért, majd a géppel megszakadt a kapcsolat.

A baleset helyszínét a hatóságok La Ceja környékén lokalizálták, a mentőegységek is odaértek, és az első jelentések szerint  hat túlélőt találtak, közülük kettő már kórházba került, később legalább tíz túlélőről szóltak a híradások. Az RJ85 a becsapódáskor nem gyulladt ki. A térséget borító köd miatt a helyszín egyelőre nem közelíthető meg helikopterekkel.

Mint az a Google Earth műholdfelvételén is érzékelhető, a célrepülőtér környéke az Andok északi hegyláncánál fekszik, vagyis meglehetősen változatos és magas domborzat teszi nehézzé a repülőterek megközelítését.

Egyes internetes hozzászólók azt írják, hogy a gép által lerepülésre kijelölt táv (Santa Cruz–Medellín) körülbelül akkora, illetve kicsivel nagyobb, mint a típus közreadott hatótávolsága. A Flightradar24 a repülés utolsó szakaszáról azt mutatja, hogy a gép 21 ezer láb magasságban körözött, nem süllyedt, majd viszonylag váratlanul esett le a sebessége 140 csomóra, a magassága pedig az utolsó rögzített adatként 15 ezer 500 lábra. A becsapódás helyszíne ettől az utolsó ismert ponttól még néhány mérfölddel északabbra van.

A repülés utolsó szakasza a Flightradar rögzítésében

A repülőgépen a brazil Chapecoense-SC futballcsapata utazott, hogy Medellínben a Copa Sudamericana (az Európa Liga dél-amerikai „megfelelője”) döntőjének első mérkőzését játssza az Atletico Nacionallal. A döntő első mérkőzését értelemszerűen határozatlan időre elhalasztották.

A hozzáférhető adatok szerint a gépet üzemeltető Lamia Bolivia légitársaság egyike a kis charter-üzemű cégeknek, 2014-ben alapították, mindössze két Avróval, közülük az adatbázisok szerint csak az egyik üzemel. Helyi információk szerint korábban ugyanez a gép szállította Argentína, illetve Venezuela válogatottját különféle meccsekre.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek